Εμβόλιο: Κολλήσατε Covid-19 λίγο πριν την τρίτη δόση; – Τι να κάνετε Κύριο

Εμβόλιο: Κολλήσατε Covid-19 λίγο πριν την τρίτη δόση; – Τι να κάνετε

Μπορεί να γίνει κανονικά η τρίτη δόση του εμβολίου αν έχετε κολλήσει κορωνοϊό αλλά δεν έχετε συμπτώματα; Τι γίνεται αν έχετε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσματα και πλησιάζει η ημέρα για την ενισχυτική δόση;


Πληθαίνουν τα περιστατικά συμπολιτών μας που λίγο πριν το προγραμματισμένο ραντεβού για την ενισχυτική (τρίτη) δόση του εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 κόλλησαν κορωνοϊό λόγω της ευρείας διασποράς της μετάλλαξης Omicron.

 

Τίθεται λοιπόν αν πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό ή όχι.

 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας στο καίριο αυτό ερώτημα εξηγεί ότι, στην περίπτωση που κάποιος είναι ασυμπτωματικός φορέας της λοίμωξης Covid-19 και το self ή rapid τεστ δεν την ανιχνεύει τότε ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση μπορεί να γίνει κανονικά καθώς «δεν έχει παρουσιαστεί καμία αρνητική επίπτωση, αν είναι δρομολογημένη λοίμωξη με covid και γίνει ο εμβολιασμός».

 

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που έχουμε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα από 1 έως 5 ημέρες πριν τον εμβολιασμό με τρίτη δόση.

 

«Αν μιλάμε για συμπτωματικό άτομο, τότε ισχύει το ίδιο», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» την περασμένη Δευτέρα.

 

Και συνέχισε: «Εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, δεν υπάρχει και κανένα πρόβλημα για τον εμβολιασμό, ούτε παρεμβαίνει η ανοσοποίηση στην ανοσιακή αντίδραση του εμβολίου. Μάλιστα, χρονικά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και η ανοσοποίηση να συμβάλει και στην καλύτερη αντιμετώπιση».

 

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που κάποιος έχει συμπτώματα που παραπέμπουν στη μετάλλαξη Omicron (όπως βήχας, πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση κ.α.) αλλά στα διαγνωστικά τεστ δεν αποτυπώνεται η λοίμωξη Covid-19 τότε «θα έλεγα να περιμένετε κάποιες ημέρες, μήπως αυτός ο απλός βήχας εμπλουτιστεί και με άλλα συμπτώματα. Επομένως, εάν έχετε μόνο βήχα, έχετε κάνει, όμως, τεστ και είναι αρνητικά, τότε θα προχωρήσετε στον εμβολιασμό».

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας