Έξαρση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ελλάδα

Έξαρση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ελλάδα

SOS για την έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στέλνει ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, καλώντας τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε πως «ο κοκκύτης δεν είναι ιός αλλά ένα βακτήριο. Αυτό σημαίνει ό,τι μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιώσεις ενώ το βασικό στοιχείο της πρόληψης του γίνεται εδώ και χρόνια μέσω του εμβολίου».

 


Συστάσεις προς τις έγκυες

 

Συνεχίζοντας ο καθηγητής υποστήριξε πως «κατά υπάρχουν εξάρεις κοκκύτη», αλλά σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε πως δεν είναι στα επίπεδα «που βλέπαμε προ πανδημίας».

 

Αυτό που συστήνεται είναι οι έγκυες γυναίκες στην 25η με 26η εβδομάδα κύησης μέχρι το τέλος να κάνουν έναν αναμνηστικό εμβολιασμό ώστε να πάρει το μωρό τα αντισώματα που θα παράξει η μητέρα και να προστατευθεί τους πρώτους μήνες μέχρι να αναπτύξει ανοσία από τα εμβόλια που θα γίνουν στο 2ο 3ο μήνα, αφού θα έχουν γεννηθεί».

 


Τι ισχύει με τα συμπτώματα

 

Όσον αφορά τα συμπτώματα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε: « Τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια σε αρχικές φάσεις, δηλαδή συνήθως εάν κάποιος δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλιο, αυτό που παρουσιάζει είναι ένα συνάχι και ίσως να μην έχει και καν πυρετική κίνηση. Και μετά από τις πρώτες 2 εβδομάδες αρχίζει ένας εντονότατο βήχας, παροξυσμός, δηλαδή βήχει για αρκετά λεπτά μέχρι που μπορεί να κάνει και εμετό. Στα παιδάκια μπορεί να είναι τόσο βαρύς ο βήχας που μπορεί να καταλήξουν και γι’ αυτό είχαμε και θανάτους από το συγκεκριμένο βακτήριο σε κάποια μωρά».

 

Τέλος τόνισε ο καθηγητής ότι :«Αυτό που συστήνουμε είναι ο εμβολιασμός των εγκύων και των παιδιών. Όλες οι έγκυες θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους γυναικολόγους τους για να κάνουνε το εμβόλιο τη σωστή χρονική στιγμή, ώστε να προστατεύσουν τα μωράκια όσο το δυνατόν περισσότερο ενώ πρέπει να τονιστεί ό,τι η κάλυψη του εμβολίου είναι αρκετά υψηλή».

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας