Φόβοι για παγκόσμιο «κραχ» στα φάρμακα το 2023 - Δεκάδες οι ελλείψεις στην Ελλάδα

Φόβοι για παγκόσμιο «κραχ» στα φάρμακα το 2023 - Δεκάδες οι ελλείψεις στην Ελλάδα

Για τις ελλείψεις που υπάρχουν στα φάρμακα και τους φόβους παγκόσμιο «κραχ» μέσα στο 2023 αναφέρθηκε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τονίζοντας πως «η χώρα μας θα πρέπει εξασφαλίσει την αυτάρκειά της».

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυρία Παγώνη ανέφερε: «Όντως υπάρχει πρόβλημα με τα φάρμακα και στην Ελλάδα. Έχει κάνει μία παρέμβαση ο υπουργός, αλλά χρειάζεται και δεύτερη και τρίτη. Θα πρέπει να τσεκάρουμε τις φαρμακαποθήκες. Δεν πρέπει να γίνονται εξαγωγές. Να κάνουμε τσεκάρισμα, να δούμε το στοκάρισμα στα νοσοκομεία. Αφού δούμε τα του οίκου μας, να δούμε αν μας παίρνει να κάνουμε εξαγωγές. Θα πρέπει να γίνει πλήρης έλεγχος, τι έχουμε ως χώρα. Αν δεν κάνουμε πάντως εξαγωγές, δεν θα έχουμε πρόβλημα».

 

«Η χώρα μας θα πρέπει να κοιτάξει τα... εν οίκω και να εξασφαλίσει την αυτάρκειά της, κόβοντας τις εξαγωγές» τόνισε.

 

Σημειώνεται πως τα φάρμακα σε έλλειψη είναι περισσότερα από 150 και μεταξύ άλλων σε παυσίπονα, αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιώσεις και αντιβηχικά σκευάσματα, την ώρα που σαρώνουν οι ιώσεις στη χώρα.

 

Όπως είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών ο Θάνος Πλεύρης στον ΣΚΑΪ: «Έχουμε φροντίσει να έρχονται φάρμακα. Υπάρχει το πρόβλημα, δεν λέει κανείς ότι δεν υπάρχει».

 

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, «τις κλείνουμε τελείως», τόνισε επισημαίνοντας πως «πια δεν φεύγει τίποτα από τη χώρα και θα ανακοινωθεί και κλείσιμο φαρμακαποθηκών -αναστολή άδειας- που έχει βρεθεί να κάνουν εξαγωγή». Ο υπουργός μίλησε και για «λουκέτα» σε φαρμακαποθήκες αν βρεθεί κάτι μεμπτό στον έλεγχο που διενεργείται.

 

«Ελέγχονται πέντε πολυεθνικές για το αν έχουν την επάρκεια φαρμάκων που πρέπει σε βάθος τριμήνου. Οι εταιρίες αυτές πρέπει να κατανέμουν σωστά τα φάρμακα αλλά πολλές φορές γίνεται επιλογή, ανάλογα πού πωλούνται τα φάρμακα πιο ακριβά μέσα στη χώρα. Επίσης, έχουν ελεγχθεί δέκα φαρμακαποθήκες κάποιες εκ των οποίων δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο, άρα θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν ποινές. Έχω δώσει εντολή αν εντοπιστεί φαρμακαποθήκη που δεν έχει δηλώσει όλα τα αποθέματά της, η ποινή θα είναι μια: αναστολή λειτουργίας της», είπε.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας