Η Όμικρον 2 τρομάζει τους ειδικούς – Τι φρέναρε την επιτροπή για την χαλάρωση και άλλων μέτρων

Η Όμικρον 2 τρομάζει τους ειδικούς – Τι φρέναρε την επιτροπή για την χαλάρωση και άλλων μέτρων

Σημαντική αύξηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στη Θεσσαλονίκη πυροδοτεί η ανάδυση και ταχύτατη επικράτηση της παραλλαγής ΒΑ.2 του στελέχους Omicron, όπως αυτή αποτυπώνεται στα αστικά απόβλητα της πόλης, με βάση την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η νέα -ακόμη πιο μεταδοτική- παραλλαγή του ιού εντοπίζεται στα λύματα από τις 24 Φεβρουαρίου και την τελευταία εβδομάδα το ποσοστό της έχει ήδη ανέλθει στο 75%, ενώ σημαντική είναι η άνοδος του συνολικού ιικού φορτίου σε εβδομαδιαία βάση.

 

Τα σενάρια για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

 

Στο διάστημα των τελευταίων δυο ετών, από τότε δηλαδή που μπήκε βίαια η πανδημία στην ζωή μας, οι επιδημιολογικές φάσεις με διαστήματα ύφεσης αλλά και έξαρσης είναι πολλές. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα οι ειδικοί είναι και πάλι ανήσυχοι καθώς τα κρούσματα αυξάνονται επικίνδυνα εξαιτίας της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 η οποία είναι πολύ μεταδοτική και αντικαθιστά ραγδαία την Όμικρον.

 

Η έξαρση των κρουσμάτων θεωρείται επίσης, απόρροια του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, όταν χαλάρωσαν και άλλο τα περιοριστικά μέτρα.

 

Το μόνο θετικό είναι ότι το ΕΣΥ έχει αποσυμπιεστεί αρκετά καθώς οι περισσότεροι νοσούν ελαφρά καθώς το αυξημένο ποσοστό εμβολιασμών έχει βοηθήσει αρκετά.

 

Όμως, στη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών εκφράστηκαν φόβοι ότι αν χαλαρώσουν και άλλο τα μέτρα και μειωθεί και η ιχνηλάτιση μέσω των τεστ τα κρούσματα θα αυξηθούν και άλλο και οι συνέπειες θα είναι δραματικές.

 

«Ο κορονοϊός δεν θα φύγει έτσι εύκολα από την ζωή μας και κάθε απόφαση που θα παίρνουμε από εδώ και πέρα πρέπει να είναι προσεκτικά μελετημένη για να έχουμε ένα ήρεμο επιδημιολογικά καλοκαίρι»

 

Έτσι, μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση η λήψη των όποιων αποφάσεων για χαλάρωση των μέτρων όπως για παράδειγμα την μείωση των υποχρεωτικών self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από δυο την εβδομάδα σε ένα.


Τα σενάρια για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού

 

Η κουβέντα για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα και θα εντείνεται όσο οδεύουμε προς το καλοκαίρι. Εκεί, στις αρχές του τοποθετούν οι πληροφορίες την απόφαση να καταργηθεί το covid pass αρχικά για τους κλειστούς χώρους και στην συνέχεια στο σύνολο των χώρων της εστίασης και της διασκέδασης.

 

Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως «εισιτήριο» για την είσοδο σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ μπορεί ενδεχομένως και αν όλα πάνε καλά, να καταργηθεί και κοντά στο Πάσχα, πριν ή μετά.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας