Κοροναϊός, γρίπη, ίωση ή κρύωμα; Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

Κοροναϊός, γρίπη, ίωση ή κρύωμα; Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

Δίμηνος συναγερμός για εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, κοροναϊού, ιώσεων

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει εισέρθει σε ένα δίμηνο-«φωτιά» όσον αφορά στις ιώσεις, καθώς η κυκλοφορία των ιών αυξάνεται, η επίδραση της γρίπης επεκτείνεται και μολύνονται όλο και περισσότεροι, ενώ στο εκρηκτικό «κοκτέιλ» έχει προστεθεί και η ανησυχία για τη νέα παραλλαγή του κοροναϊού.

 

Η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ αναφορικά με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού που εκδόθηκε την Πέμπτη, αποτυπώνει αύξηση στις γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου σε όλες τις ηλικίες. Ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020, δηλαδή προ πανδημίας.

 

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

 

Επιλεγμένοι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας καταγράφουν τον αριθμό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής σε εβδομαδιαία βάση, μαζί με το σύνολο των επισκέψεων σε γιατρούς. Την εβδομάδα που πέρασε, οι επισκέψεις σε γιατρούς για κάθε αιτία στις 13.670.

 

Θερίζουν κοροναϊός και γρίπη

 

Από τα δείγματα που ελήφθησαν σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για εργαστηριακό έλεγχο, σχεδόν ένα στα δύο (το 48%) βρέθηκαν θετικά στη γρίπη. Η εποχική γρίπη φέτος έχει επανέλθει δυναμικά, μετά από δύο χειμώνες… αδράνειας, και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καθώς έχουν γίνει προβλέψεις ακόμη και για εξαψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση.

 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν επιπλέον τρεις θάνατοι από γρίπη, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα μας να ανέρχεται σε έξι μέχρι τώρα. Παράλληλα, καταγράφηκε ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό που χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από τις αρχές Οκτωβρίου, σε ΜΕΘ έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν λόγω γρίπης 27 ασθενείς. Κυρίαρχο στέλεχος τη φετινή περίοδο είναι το Α(Η3Ν2).

 

Εκτός όμως από τη γρίπη, αυξητικές είναι οι τάσεις και όσον αφορά στην Covid-19. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία εισήχθησαν 1.519 ασθενείς, έναντι 1.250 την περασμένη εβδομάδα.

 

Την ίδια στιγμή, αυξημένος είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων που ανέρχονται σε 119, όπως και των θανάτων (141 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα με διάμεση ηλικία τα 84 έτη). Επιπλέον, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε τρεις από τις οκτώ περιοχές που ελέγχθηκαν (Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα).

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας