Κορονοϊός: Τα 3 όπλα για το επερχόμενο κύμα - Το σχέδιο για νοσοκομεία, εμβόλια, μέτρα

Κορονοϊός: Τα 3 όπλα για το επερχόμενο κύμα - Το σχέδιο για νοσοκομεία, εμβόλια, μέτρα

Με ανησυχία παρακολουθούν ειδικοί και υγειονομικές αρχές την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οι περισσότεροι ανησυχούν ότι από Σεπτέμβριο η εικόνα θα αλλάξει άρδην. Τόσο εξαιτίας της χαλάρωσης του καλοκαιριού, όσο και επειδή θα αρχίσουμε να κλεινόμαστε σε εσωτερικούς χώρους, η πιθανότητα ταχείας μετάδοσης μίας νέας μετάλλαξης είναι μεγαλύτερη.

 

Εξάλλου η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει ότι η Μετάλλαξη Κένταυρος που μεταδίδεται με μεγαλύτερη ευκολία, θα επικρατήσει με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις νοσηλείες που έρχονται.

 

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως προς ώρας θεωρεί ότι διαθέτει τρία βασικά όπλα έναντι των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας.

 

Τα όπλα στον «πόλεμο» του νέου κύματος

 

Ειδικότερα η κυβέρνηση διά του υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι πλέον η κατάσταση θα είναι πιο ελεγχόμενη. Και αυτό διότι διαπιστώνεται ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο παρότι τα μέτρα έχουν σχεδόν καταργηθεί, η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν είναι ανησυχητική. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας θεωρούν ότι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τους καλοκαιρινούς μήνες που το ΕΣΥ δεν πιέστηκε αλλά χρειάστηκαν κυρίως απλές κλίνες covid.

 

Τα όπλα πάντως που θα ενεργοποιήσει το υπουργείο Υγείας στη νέα μάχη είναι:

 

Στην περίπτωση που καταγραφεί μεγάλη διασπορά τις επόμενες εβδομάδες, θα δοθεί το πράσινο φως να εφαρμοσθεί υποχρεωτικά και με ελέγχους, η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους. Ήδη άλλωστε είναι υποχρεωτική σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έστω κι αν δεν τηρείται από το σύνολο των πολιτών.
Από την άλλη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι φέτος το σύστημα υγείας θα είναι πιο έτοιμο αφού για πρώτη φορά θα νοσηλευθούν ασθενείς με covid και στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας έχει συνάψει ήδη σύμβαση με τις ιδιωτικές κλινικές ώστε να νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό αλλά όχι βαριά περιστατικά που χρειάζονται εντατική. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία θα μεταφέρονται οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία αλλά όχι διασωλήνωση.


Τα εξαιρετικά βαριά περιστατικά που απαιτούν ΜΕΘ, θα συνεχίσουν να νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν και τη γνώση για την αντιμετώπισή τους.

 

Στην περίπτωση πάντως που αυξηθούν κατακόρυφα τα περιστατικά, στα δημόσια νοσοκομεία θα αυξηθούν οι απλές κλίνες covid. Όμως δεν θα μετατραπούν ολόκληρα νοσοκομεία σε covid ώστε να μην παρεμποδιστούν οι υπόλοιποι ασθενείς να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες θεραπείες.

 

Ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια που θα έρθουν τους επόμενους μήνες στη χώρα μας, θα ενισχύσουν την άμυνα έναντι του κορονοϊού και των μεταλλάξεων. Βέβαια το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό με βάση τα όσα έχει δηλώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, γι’ αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να μην γίνει από μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας