Ο οδικός χάρτης των Χριστουγέννων: 8 νέα μέτρα μέσα σε 12 μέρες με στόχο τους ανεμβολίαστους

Ο οδικός χάρτης των Χριστουγέννων: 8 νέα μέτρα μέσα σε 12 μέρες με στόχο τους ανεμβολίαστους

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εισάγοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών καθώς και self test για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων.

 

 Δώδεκα μέρες μετά την ανακοίνωση μέτρων περιορισμού για τους ανεμβολίαστους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε νέα αυστηρότερα μέτρα που εισάγουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με ποινή προστίμου σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών.

 

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι εφιαλτική με τους ημερήσιους θανάτους να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν τους 100 ημερησίως, τη στιγμή που τα νοσοκομεία έχουν λυγίσει υπό το βάρος του τέταρτου κύματος και τα κρούσματα καθώς και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται συνεχώς.


Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες τα εξής:

 

καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα σε περίπτωση που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου. Το ποσό αυτό θα κατατίθεται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.

 

Επίσης, ανακοίνωσε πως ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθηθεί η πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.

 

Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά που εφαρμόζονται από τις 22 Νοεμβρίου και είχαν ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις 18 Νοεμβρίου. Τα οκτώ συνολικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας αφορούν κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους, που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη εάν επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο.


Τα οκτώ μέτρα

 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών


   

Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα σε μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών μετά την 16η Ιανουαρίου (Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ)


   

Δύο δωρεάν self test στις γιορτές για όλους (Το πρώτο θα χορηγείται από τις 6-12 Δεκεμβρίου και το δεύτερο από τις 3-7 Ιανουαρίου)


   

Απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων σε κλειστές αίθουσες (εστίαση, σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια, μουσεία, γήπεδα). Σε χώρους εργασίας, λατρείας λιανεμπορίου, υπηρεσιών, όπως και σε κομμωτήρια οι ανεμβολίαστοι υποχρεούνται σε rapid test όπως και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης.


   

Η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού παύει επτά μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης


   

Κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


   

Εντατικοποίηση των ελέγχων


   

Ενίσχυση του ΕΣΥ, με αξιοποίηση ιδιωτικών ΜΕΘ και επίταξη ιδιωτών γιατρών

 

Σενάρια και για άλλα μέτρα

 

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν και άλλα μέτρα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Ειδικότερα σημείωσε πως μπορεί να αποφασιστεί να υποβάλλονται σε rapid test και οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι «η Πορτογαλία το αποφάσισε, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να το δούμε και εμείς».

 

Ακόμα δεν απέκλεισε να επιστρέψει η μέθοδος των αγορών με click away για τους ανεμβολίαστους, σημειώνοντας πως είναι μια από τις «πολλές εναλλακτικές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε» και οι οποίες βρίσκονται στο «τραπέζι». «Η αλήθεια είναι ότι στα μικρά εμπορικά καταστήματα δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλη διασπορά του ιού, αλλά – σίγουρα θα μπορούσε να υπάρχει κάτι αυστηρότερο και αποδοτικότερο. Θα το δούμε», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ένα σενάριο που παραμένει ανοιχτό είναι ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης ακθώς και η καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με διπλή μάλιστα χρήση αυτής στα ΜΜΜ.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας