Οι Οδηγίες του ΕΟΔΥ για την καραντίνα των κρουσμάτων και όσων ήρθαν σε επαφή - Οι αλλαγές Κύριο

Οι Οδηγίες του ΕΟΔΥ για την καραντίνα των κρουσμάτων και όσων ήρθαν σε επαφή - Οι αλλαγές

Οδηγίες για απομόνωση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και για την καραντίνα όσων νοσούν και όσων έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα εξέδωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, για τα νέα κρούσματα, η καραντίνα πλέον ορίζεται σε πέντε ημέρες, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα, ενώ ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 ή διπλής μάσκας για άλλες πέντε ημέρες. Για επιστροφή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μετά από το διάστημα των πέντε ημερών δεν χρειάζεται τεστ.

 

Για τις στενές επαφές των κρουσμάτων, τα πρωτόκολλα αλλάζουν ανάλογα με τον εμβολιασμό τους. Συγκεκριμένα το πλαίσιο οδηγιών είναι το ακόλουθo για τον γενικό πληθυσμό:


Γενικός πληθυσμός

 

Β1. Άτομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 – Απομόνωση:

 

Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

 

Β2. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Καραντίνα:

 

Β2α. Για άτομα εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση: Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.


Β2β. Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους:

 

Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.
Για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την

Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων Υπουργείων.

 

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού εργαστηριακού ελέγχου, τα άτομα της κατηγορίας Β2 (Καραντίνα) μεταπίπτουν στην κατηγορία Β1 (Απομόνωση) και εφαρμόζουν τις αντίστοιχες οδηγίες.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας