Πιστοποιητικό νόσησης: Προσεχώς διευκρινίσεις για τα άτομα που μολύνθηκαν ξανά Κύριο

Πιστοποιητικό νόσησης: Προσεχώς διευκρινίσεις για τα άτομα που μολύνθηκαν ξανά

Μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα γίνουν νέες ενημερώσεις σχετικά με την επανέκδοση πιστοποιητικού νόσησης όσων ατόμων μολύνθηκαν ξανά από κορονοϊό.

 Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τα άτομα αυτά είναι λίγα ωστόσο θα γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με την περίπτωσή τους σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι ότι τα άτομα που νοσούν ξανά δεν μπορούν να εκδόσουν νέο πιστοποιητικό νόσησης με βάση ΦΕΚ που εκδόθηκε τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 4/1 και πήρε ΦΕΚ το τοπίο είναι πραγματικά «θολό» γιατί το πιστοποιητικό νόσησης έχει ημερομηνία λήξης. Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ: «Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

«Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 εκείνος που νοσεί ξανά δεν μπορεί να κάνει τα εξής:

  •  Να βγάλει ξανά νέο πιστοποιητικό νόσησης
       
  • Να κάνει εμβόλιο πριν περάσουν άλλοι τρεις μήνες
       
  • Να μπει σε κλειστούς χώρους χωρίς να κάνει κάθε φορά τεστ κορονοϊού (αν δεν είναι τριπλά εμβολιασμένος)

Πιο αναλυτικά, ένα άτομο που έχει νοσήσει, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα δεν επιτρέπεται να κάνει εμβόλιο αν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 μήνες από την ημερομηνία που νόσησε. Αν στο μεταξύ νοσήσει ξανά στο μεσοδιάστημα δεν υπάρχει καμία άλλη σύσταση πέραν όσων γνωρίζουμε, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να περιμένει ξανά άλλους τρεις μήνες μέχρι να προχωρήσει στον εμβολιασμό του με τρίτη δόση αν δεν έχει προλάβει να κάνει την αναμνηστική δόση.

Την ίδια στιγμή το μόνο έγγραφο που μπορεί να χρησιμοποιήσει προς το παρόν είναι η πιστοποίηση του θετικού διαγνωστικού τεστ μέσω του gov.gr, το οποίο μπορεί να δείξει στην εργασία του, ώστε να αποδείξει ότι νόσησε ξανά. Συγκεκριμένα επι λέξει αναφέρεται ως: «Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19»

Πέρα από αυτό, για να μπορέσει να εισέλθει σε κάποιον κλειστό χώρο, όπως είναι ένα καφέ, μπαρ πρέπει να κάνει ξανά rapid test καθώς την ίδια στιγμή υπολογίζεται ως ανεμβολίαστος αν είναι διπλά εμβολιασμένος και όχι τριπλά...

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας