Πλεύρης: Στο τραπέζι το lockdown για ανεμβολίαστους Κύριο

Πλεύρης: Στο τραπέζι το lockdown για ανεμβολίαστους

«Η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει οποιοδήποτε μέτρο που θα αφορά τους ανεμβολίαστους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.


 «Όποια μέτρα πάρουμε, θα αφορούν όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, γιατί είναι αυτοί είναι πιέζουν το ΕΣΥ. Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε. Δεν θα είναι τιμωρητικά», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Από κει και πέρα, μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιστράτευση γιατρών αν δεν καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ. «Σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευση (θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα), όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη. Εάν υπάρχει ανάγκη, θα προχωρήσει η επιστράτευση και στην υπόλοιπη Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Επιθυμία μας είναι να καλυφθούν τα κενά σε συνεννόηση με τους γιατρούς, όμως όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουμε στο μέτρο της επιστράτευσης», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

«Θα πάμε σε επίταξη υπηρεσιών για τα κενά που θα υπάρξουν. Είναι μία δυναμική διαδικασία καθώς αυτή τη στιγμή ορισμένα κενά καλύπτονται από εθελοντές γιατρούς. Σε κάθε περίπτωση μέσα στην εβδομάδα τα κενά θα καλυφθούν» επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.

«Είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε σε επίταξη, αλλά δεν θα γίνει σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που θα δοθεί η εντολή, χρειάζονται 48 ώρες για να σταλούν τα χαρτιά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Υπάρχουν ειδικότητες που είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν όπως για παράδειγμα οι αναισθησιολόγοι».

 Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για πλήρη συμπόρευση του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές. «Ήδη, περισσότερες από 700 κλίνες για Covid αλλά και non Covid περιστατικά έχουν παραχωρηθεί σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη από ιδιωτικές κλινικές», τόνισε ο υπουργός και σημείωσε ότι «υπάρχει πλήρης σχεδιασμός και στην Αθήνα».

«Όλες οι κενές κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στη διαχείριση του ΕΚΑΒ. Κάθε φορά που υπάρχει αναμονή σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου υπάρχει κενή κλίνη στον ιδιωτικό τομέα μεταφέρονται τα περιστατικά», ανέφερε ο υπουργός.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι αυτό το μέτρο αφορά μόνο στα non Covid περιστατικά. «Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν σε μία μονάδα ΜΕΘ περιστατικά Covid και non Covid», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας