Πόσοι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί βγήκαν σε αναστολή εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα Κύριο

Πόσοι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί βγήκαν σε αναστολή εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα

Σε ποια νοσοκομεία τηρείται το μέτρο και σε ποια οι διοικήσεις δίνουν άτυπη περίοδο χάριτος

 

Με διάφορους τρόπους αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής διοικητές νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας το θέμα της υποχρεωτικής αναστολής εργασίας εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί από σήμερα με βάση την απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό.

 

Σε κάποια νοσοκομεία ήδη επιδίδονται στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους έγγραφα, με τα οποία ενημερώνονται ότι πρέπει να πάνε στα σπίτια τους, μέχρι να εμβολιαστούν, σε άλλα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί προσήλθαν κανονικά από το πρωί στην εργασία τους και εκτελούν τα καθήκοντά τους αναμένοντας από ώρα σε ώρα τις όποιες εξελίξεις και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα οι διοικητές κρατούν πιο... χαλαρή στάση, αφήνοντας να εννοηθεί στους εργαζόμενους ότι σήμερα και αύριο δε θα τους επιδοθούν τα έγγραφα της αναστολής εργασίας, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι να πειστούν να εμβολιαστούν.

 

Σε κάθε περίπτωση λίγο-πολύ σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανεμβολίαστων εργαζομένων και οι εκπρόσωποι των σωματείων τους τονίζουν ότι, αν το μέτρο της αναστολής εργασίας εφαρμοστεί, τα κενά θα είναι μεγάλα και σχεδόν αδύνατο να αναπληρωθούν.

 

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το νοσοκομείο της Δράμας, στο οποίο επί συνόλου 640 εργαζομένων περισσότεροι από 120 είναι ανεμβολίαστοι. Μάλιστα, από αυτούς οι 90 είναι νοσηλευτές, με αποτέλεσμα με τις αναστολές εργασίας να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

 

«Ο αριθμός των ανεμβολίαστων νοσηλευτών είναι τεράστιος για το νοσοκομείο μας και πραγματικά δεν ξέρω, πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες. Επίσης, υπάρχουν ανεμβολίαστοι με ειδικότητες που δεν μπορούν να αναπληρωθούν. Όπως, για παράδειγμα, ο θερμαστής, ο οποίος αναγκαστικά έχει να πάρει άδεια από το 2019, αφού τρία χρόνια δεν μπορούμε να βρούμε δεύτερο άτομο για τη θέση. Αν τον βγάλουν σε αναστολή, δε θα μπορούν να λειτουργήσουν οι κλίβανοι για την αποστείρωση των χειρουργικών εργαλείων και τα πλυντήρια που πρέπει να πλυθούν σε πολύ υψηλούς βαθμούς τα σεντόνια των ασθενών. Ακούγονται διάφορα από το πρωί, όπως ότι θα συγχωνευθούν κλινικές, θα ανασταλούν χειρουργεία, ακόμα και ότι θα γίνει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση, αφού η διοικήτρια είναι κλεισμένη από το πρωί μέσα στο γραφείο της. Πάντως, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι προσήλθαν από το πρωί κανονικά στην εργασία τους και περιμένουμε», λέει  ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Δράμας, Γιάννης Παπαδόπουλος.

 

«Παπαγεωργίου»

 

Κανονικά από το πρωί επιδίδονται τα έγγραφα αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και πολλοί ήδη έχουν πάει στα σπίτια τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, Παναγιώτη Τουχτίδη, ανεμβολίαστοι είναι περίπου μέχρι στιγμής 240 από τους συνολικά 1.850 εργαζόμενους στο νοσοκομείο, ποσοστό γύρω στο 13%. Από αυτούς οι περισσότεροι ανήκουν στο βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή είναι τραυματιοφορείς ή βοηθοί θαλάμων.

 

«Ο πρόεδρος του νοσοκομείου μας είπε ότι είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο. Εμείς ζητήσαμε να μεταφέρει στο νέο υπουργό Υγείας τα μεγάλα προβλήματα που θα προκύψουν στο νοσοκομείο από τις αναστολές. Πώς είναι δυνατό να καλύψουν τα κενά οι συμβασιούχοι; Όσο ετοιμοπόλεμοι κι αν είναι, θέλουν τουλάχιστον ένα μήνα μόνο για να προσαρμοστούν στον τρόπο λειτουργίας ενός νοσοκομείου», λέει ο κ. Τουχτίδης.

 

«Ιπποκράτειο»

 

Περίπου 100 από τους συνολικά 1.800 εργαζόμενους στο νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστοι μέχρι στιγμής στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, Χρήστο Τζελέπη. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ακόμα δεν επιδίδονται τα έγγραφα της αναστολής εργασίας και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους. «Η διοίκηση λέει ότι θα εφαρμόσει το νόμο, αλλά ελπίζω τελικά να μην εφαρμοστεί το μέτρο των αναστολών εργασίας. Ήδη έχουμε μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και αν γίνουν οι αναστολές τα προβλήματα, θα είναι ανυπέρβλητα. Βλέποντας τις διαθέσεις των ανεμβολίαστων συναδέλφων, αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχουν σκοπό να εμβολιαστούν», σημειώνει ο κ. Τζελέπης.

 

«ΑΧΕΠΑ»

 

Ένταση σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης 1η Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», όταν ζητήθηκαν πιστοποιητικά εμβολιασμού από εργαζόμενους, προκειμένου να πάνε στην εργασία τους και να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων, Ελένη Μπακιρλή, αυτή έληξε όταν η διοίκηση του νοσοκομείου άφησε να εννοηθεί ότι σήμερα και αύριο θα υπάρχει μία πιο... χαλαρή αντιμετώπιση και δε θα επιδοθούν τα έγγραφα αναστολής εργασίας. Αυτό η ανοχή έχει ως στόχο να πειστεί να εμβολιαστεί και το περίπου 5% των εργαζομένων που είναι σήμερα ανεμβολίαστοι.

 

«Στο ΑΧΕΠΑ ανεμβολίαστοι είναι μέχρι στιγμής περίπου 80 από τους συνολικά 1.600 εργαζόμενους. Όλοι οι συνάδελφοι εργάζονται σήμερα κανονικά, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Από τους 80 ανεμβολίαστους δεν περισσεύει ούτε ένας και δε δεχόμαστε πριν λίγο καιρό να μας χειροκροτούν και τώρα να μας ρίχνουν... μούτζες. Δεν πρέπει να θεωρήσει κανείς ότι είμαστε εναντίον του εμβολιασμού. Προσωπικά έχω εμβολιαστεί», λέει η κ. Μπακιρλή.

 

 

www.ethnos.gr

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας