Συναγερμός για κορονοϊό, γρίπη, ιώσεις - 10 νέα μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας Κύριο

Συναγερμός για κορονοϊό, γρίπη, ιώσεις - 10 νέα μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας

Σε μία νέα δύσκολη υγειονομική φάση έχει μπει ολόκληρη η Ευρώπη μαζί της και η Ελλάδα, εξαιτίας του περίεργου «κοκτέιλ» κορονοϊού, της γρίπης αλλά και των ελλείψεων φαρμάκων.

 

Το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού στην Κίνα έχει θέσει σε συναγερμό τις Ευρωπαϊκές αρχές, ενώ αναμένεται τα αρμόδια όργανα της ΕΕ να συνεδριάσουν εκ νέου τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού εάν απαιτούνται μέτρα στα σημεία εισόδου των χωρών. Μπορεί προς ώρας να εμφανίζονται όλοι καθησυχαστικοί και μονομερώς να ελήφθησαν μέτρα μόνο από την Ιταλία υποχρεωτικού τεστ από τους Κινέζους ταξιδιώτες, αλλά δεν αποκλείεται εάν συνεχισθεί η «επιδρομή» του κορονοϊού στην Κίνα, να επιβληθούν ενιαία μέτρα.

 

Και στην χώρα μας οι υγειονομικές αρχές και ο ΕΟΔΥ είναι καθησυχαστικοί αλλά όλοι παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις ώστε να αποφανθούν τις επόμενες ημέρες τι πρέπει να συμβεί.

 

Όπως και να ‘χει η χώρα μας φαίνεται να έχει αποφασίσει πως θα ακολουθήσει την κοινή γραμμή που θα καθοριστεί στην Ευρώπη.

 


Συνεχίζουν να σαρώνουν γρίπη και ιώσεις

 

Από την άλλη εκτός από τον κορονοϊό, έχει ενσκήψει και το πρόβλημα της γρίπης και των ιώσεων που γεμίζουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία, τα οποία όπως φαίνεται δεν ήταν προετοιμασμένα για ένα τέτοιο κύμα περιστατικών.

 

Όμως η εσώκλειστη ζωή τα τελευταία 2,5 χρόνια προκάλεσε «βροχή» ιώσεων και περιστατικών γρίπης, καθώς δεν είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη ανοσία εξαιτίας και της χρήσης μάσκας.

 

Το «κοκτέιλ» των περιστατικών ενισχύεται από την ανησυχία για τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων, καθώς από τα φαρμακεία συνεχίζουν να λείπουν πάνω από 400 φάρμακα σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς.

 

Και μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εμφανίζεται καθησυχαστική, όμως το πρόβλημα συνεχίζεται κυρίως για τις οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς από τα ράφια λείπουν σε μεγάλο ποσοστό φάρμακα για τον παιδικό πληθυσμό.

 

Το πρόβλημα βέβαια είναι παγκόσμιο καθώς εν μέσω πανδημίας υπήρξε μειωμένη παραγωγή φαρμάκων, ενώ ελλείψεις υπήρχαν και σε πρώτες ύλες που προέρχονται από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

 

Ωστόσο με βάση τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας το οποίο είναι σε επαφή με τις φαρμακευτικές εταιρείες, η αγορά φαρμάκου θα αρχίσει να εξομαλύνεται στη χώρα μας από τις 10 Ιανουαρίου και μετά οπότε και θα ξεκινήσουν ξανά να τροφοδοτούνται τα φαρμακεία με τα απαραίτητα σκευάσματα.

 

Δέκα νέα μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται δραματική έλλειψη φαρμάκων και μάλιστα ευρείας χρήσης με αποτέλεσμα να υπάρχει ταλαιπωρία των πολιτών.

 


Πού αποδίδονται οι ελλείψεις στα φάρμακα

 

Οι ελλείψεις αποδίδονται στην παγκόσμια κρίση παραγωγής σκευασμάτων, στη μειωμένη τροφοδότηση της ελληνικής αγοράς καθώς και στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές όπου φαρμακαποθήκες εξάγουν φάρμακα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες επειδή οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες.

 

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, αναφορικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα φάρμακα.

 

Κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα, σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας.

 

Τα 10 μέτρα που αποφασίστηκαν

 

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον Υπουργό η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:

 

Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.


Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.


Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.


Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.


Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.


Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.


Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.


Aύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.


Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.


Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

 

 

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας