Χωρίς καφέ οι ανεμβολίαστοι, παραπάνω rapid test και ποτό με το ρολόι Κύριο

Χωρίς καφέ οι ανεμβολίαστοι, παραπάνω rapid test και ποτό με το ρολόι

Όλα τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση που η πανδημία «εκτροχιαστεί» για τα καλά τις επόμενες ημέρες.

Με προσοχή θα εξετάσουν κυβέρνηση και επιστήμονες τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ ολόκληρη την εβδομάδα για να καταλήξουν αν χρειάζονται ή όχι σκληρότερα μέτρα περιορισμού. Με τον Νοέμβριο, έναν από τους πιο δύσκολους μήνες της πανδημίας να ολοκληρώνεται, στις κλίνες ΜΕΘ της χώρας βρίσκονται 647 ασθενείς. Αριθμός που αν και τρομακτικός, υπολείπεται αισθητά από τους 856 που έφτασαν στο «πικ» του τρίτου κύματος της πανδημίας.

 

Την προσεχή εβδομάδα δεν αναμένεται λοιπόν κάποια αλλαγή στα ισχύοντα μέτρα, κανείς όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος και για την επόμενη. Τα μέτρα που ισχύουν όπως περιγράφηκαν στην ΚΥΑ, έχουν ημερομηνία λήξης την 6η του Δεκεμβρίου, το plan B όμως υπάρχει. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ΣΚΑΪ, τόνισε «Πρώτα πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα που παίρνουμε. Θέλουμε 10 μέρες για να μετρήσουμε αποτελέσματα. Δεν έχουμε λόγο να ταλαιπωρήσουμε κανέναν».

 

Ξεκαθάρισε πως αν η τάση -κυρίως των σκληρών αριθμών, διασωληνωμένων και νεκρών- παρουσιάσει κάμψη, δεν υπάρχει λόγος για νέα μέτρα, σε περίπτωση όμως που οι αριθμοί δείξουν αύξηση κανείς δεν εγγυάται για τίποτα.

 

Το plan B στο συρτάρι της κυβέρνησης

 

Οι εισηγήσεις των ειδικών υπάρχουν ήδη στο συρτάρι της κυβέρνησης, η οποία αν προκύψει η ανάγκη δεν θα χρειαστεί να ψάχνει για μέτρα. Πρακτικά τα έχει ήδη έτοιμα και άμεσα εφαρμόσιμα.

 

Έτσι αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η πίεση στους ανεμβολίαστους με τρίτο υποχρεωτικό rapid test μέσα στην εβδομάδα με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση. Η υποχρέωση της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους, ανοιχτούς ή κλειστούς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένα, όπως και η οριστική «εξορία» των ανεμβολίαστων από την εστίαση, όπως και η επαναφορά τηλεργασίας αυτή τη φορά όχι σαν σύσταση.

 

Το plan C

 

Οι πιο «σκληροί» των επιστημόνων έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα ζητώντας επαναφορά του ωραρίου λειτουργίας για τα καταστήματα σε «βαθιά κόκκινες περιοχές», κάτι που αν εφαρμοζόταν σήμερα βέβαια δεν θα άφηνε... μαγαζι ανοιχτό στη βόρεια Ελλάδα. Το συγκεκριμένο σενάριο πάντως μοιάζει αρκετά απίθανο, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη έχουν διαψεύσει κάθε σχετική συζήτηση, αποκλείοντας τα οριζόντια μέτρα.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας