Έρευνα ΙΟΒΕ: Όλα μαύρα για τα νοικοκυριά! Κύριο

03 Αυγ 2022
Έρευνα ΙΟΒΕ: Όλα μαύρα για τα νοικοκυριά!

Είναι οι πιο απογοητευμένα στην ΕΕ, βλέπουν νέο κύμα ακρίβειας, δεν αποταμιεύουν, 7 στους 10 δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα, φοβούνται την ανεργία.

 

Όλα «μαύρα» τα βλέπουν τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ΙΟΒΕ(Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) για τον μήνα Ιούλιο, παραμένουν την πρώτη θέση των πιο απογοητευμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι καταναλωτές στην ΕΕ, παρά τα επιδόματα, οι πιο απαισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση για τους τελευταίους 12 μήνες, όπως και για το προσεχές δωδεκάμηνο, βλέπουν νέο κύμα ακρίβειας, δεν αποταμιεύουν και 7 στους 10 δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα.

 

Μάλιστα οι δείκτες της έρευνας του ΙΟΒΕ, δείχνουν αισθητή επιδείνωση, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

 

Αναλυτικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε περαιτέρω τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις –55,3 (από –52,5) μονάδες τον Ιούνιο. Όπως εξηγεί το ΙΟΒΕ, παρά τις διαδοχικές δέσμες παρεμβάσεων πολιτικής, η αβεβαιότητα ως προς τη διάρκεια του πολέμου και τον αντίκτυπό του, κυρίως μέσω του ενεργειακού κόστους, προβληματίζει τα νοικοκυριά για την οικονομική τους κατάσταση προσεχώς, καθώς και για τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες, βάσει των τάσεων στα σχετικά ισοζύγια στην έρευνα.

 

Από την άλλη πλευρά, η δυναμική του τουρισμού παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή, τάση η οποία εφόσον συνεχιστεί, θα έχει θετικές επιδράσεις στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και ακολούθως στις προσδοκίες τους στη συνέχεια του έτους.

 

Παράγοντας η επίδραση του οποίου στην καταναλωτική εμπιστοσύνη προσεχώς δεν εύκολο να σταθμιστεί είναι οι υγειονομικές εξελίξεις, με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα να καθιστούν πιθανή μια νέα σημαντική έξαρση της πανδημίας από το φθινόπωρο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν στην πρώτη θέση στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ, -55,3 μονάδες, με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους. Ακολουθούν οι καταναλωτές σε Ουγγαρία και Σλοβενία, με επίπεδο δείκτη –38,4 και -37,9 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκονται οι καταναλωτές της Κύπρου και της Αυστρίας, με -35,3 και -33,2 μονάδες.

 

Παράλληλα, η έρευνα του ΙΟΒΕ καταγράφει αισθητή υποχώρηση στις εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες.

 

Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, κατά τους προηγούμενους 12 μήνες υποχώρησαν τον Ιούλιο στις -59,0 μονάδες (έναντι -53,6).

 

Επίσης, το 74% (από 72%) των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 1% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -20,4 και -20,7 μονάδες αντίστοιχα.

 

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, κατά τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώθηκαν τον Ιούλιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -57,0 (από -52,0) μονάδες.

 

Το 68% (από 66%) των νοικοκυριών αναμένει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 4% εκ νέου προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -19,2 και -18,0 μονάδες αντίστοιχα.

 

Ακόμη, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ:

 

Καταγράφεται έντονη επιδείνωση των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς ο δείκτης των προβλέψεων παρουσίασε σημαντική επιδείνωση τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις -68,4 (από –57,4) μονάδες.


Το 78% (από 73%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 11% (από 14%) το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -50,4 και -48,2 μονάδες αντίστοιχα.


Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις –69,7 μονάδες (από -63,6). Το 85% (από 81%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί πολύ πιθανή 3% αρκετά πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -2,0 μονάδες στην ΕΕ και στις -2,4 μονάδες στην Ευρωζώνη.


Το 47,8% βλέπει να έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων αγαθών και υπηρεσιών.


Αυξήθηκε από 64% σε 68% το ποσοστό των νοικοκυριών, που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα».


Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει άνοδο της ανεργίας ενισχύθηκε στο 57% (από 50%), με το 10% (από 18%) των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας