ΛΟΝΑΠ ¨Το Ρουμλούκι¨: Κυκλοφορεί το συλλεκτικό Ημερολόγιο 2021 με θέμα τη ¨Γυναικεία Φορεσιά στο Ρουμλούκι¨ Κύριο

ΛΟΝΑΠ ¨Το Ρουμλούκι¨: Κυκλοφορεί το συλλεκτικό Ημερολόγιο 2021 με θέμα τη ¨Γυναικεία Φορεσιά στο Ρουμλούκι¨

 Ο Λ.ΟΝ.Α.Π. αποφάσισε με το ετήσιο ημερολόγιο του 2021, που ήδη κυκλοφορεί, να μας δώσει μια μικρή αναφορά στην καλαίθητη ντόπια γυναικεία φορεσιά του τόπου μας και το κομψότερο γυναικείο κοστούμι της Μακεδονίας όπως κατέγραψε ο Στρατής Μυριβήλης!


Σε μια αισθητικά άρτια έκδοση, με διακριτικό τίτλο ¨Βάλτε τα κατσούλια, βάλτε τους σαϊάδες¨ και με όσο ιδιαίτερα παλιό φωτογραφικό υλικό ήταν δυνατό να συγκεντρωθεί, πρόλογο του κ. Γιώργου Παπαδήμα και γραφιστική επιμέλεια της κ. Έφης Στεφ. Καραγιάννη θα «περάσουν» από μπροστά μας καταστάρια, τραχλιές, αντεριά, σαγιάδες, ζωνάρια, φούτες, σκουφούνια, ποδιές και πλείστα άλλα που πρωταγωνιστούσαν κάποτε στην καθημερινότητα και τις γιορτινές μέρες στο Ρουμλούκι.

 

Δεν είναι πάρα πολλά τα χρόνια που όλα αυτά ήταν ζώσα πραγματικότητα για τον τόπο μας. Είναι τα ρούχα των γιαγιάδων μας που τ' αγαπούσαν και τα φρόντιζαν, όχι μόνο για να τους καλύπτουν, αλλά και γιατί ήταν αυτά που παρέλαβαν από τους δικούς τους άμεσους προγόνους. Ρούχα που τους συντρόφευαν στην καθημερινή εργασία και τη χρονιάρα μέρα, κοινής ραφής για όλους σύμφωνα με τα «πρέπει» και τη μόδα της εποχής , αλλά που σίγουρα το καθένα είχε τη «σφραγίδα» του κατόχου ή την «πινελιά» της κάθε υφάντρας.

Δυστυχώς η αστικοποίηση των κοινωνιών και η συλλογικότητα στον τρόπο ένδυσης που ξεκινά από τις αρχές του 20ου αιώνα, αφάνισε ραγδαία και αυτό το κομμάτι της ταυτότητας κάθε τόπου...

 

Η όμορφη σχεδίαση, η άψογη εκτύπωση και η πλούσια φωτογραφική ύλη, συνιστούν το «Ημερολόγιο 2021» του Λ.Ο.Ν.Α.Π. ¨Το Ρουμλούκι¨ ένα σημαντικό δώρο για εμάς, τους φίλους μας και τις οικογένειές μας , που θα κοσμήσει όμορφα, με «χρώμα» Ρουμλουκιού, τον τοίχο του σπιτιού ή της επιχείρησής μας!

 

Τα ημερολόγια μπορείτε να τα προμηθευτείτε στο γραφείο του Συλλόγου , μια συμβολική κίνηση στήριξης για την συνέχιση και ενίσχυση του έργου που παράγει ο Σύλλογος στις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε.

τηλ. επικοινωνίας: 23330 24185

roumlouki1111

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας