Με πολύ κέφι, κόσμο και σάτιρα άναψε ο Φανός του Λ.Σ. ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ (φώτο - βίντεο) Κύριο

Με πολύ κέφι, κόσμο και σάτιρα άναψε ο Φανός του Λ.Σ. ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ (φώτο - βίντεο)

Ο Λαογραφικός σύλλογος ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ πραγματοποίησε την Αναβίωση του εθίμου του “Αποκριάτικου Φανού” την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023.

 

Η Κοζανίτικη Αποκριά είναι γλέντι και ξεφάντωμα γύρω από το βωμό της εορταστικής φωτιάς με φαγοπότι και οινοποσία, τραγούδι, χορό και αθυροστομία χωρίς όρια.

 

Πυρήνας και εστιακό της σημείο της όμως παραμένει o Φανός, εορταστική πυρά που ανάβει εδώ και χρόνια στην πλατεία του ΟΣΕ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, αποδεικνύοντας τις βαθιές του ρίζες στις καρδιές των Κοζανιτών, που δεν μπορούν να διανοηθούν τις Αποκριές χωρίς αυτόν και χωρίς την πυρά, την σάτιρα, τα σκωπτικά τραγούδια, τα χάλκινα, το κρασί, τα κιχιά που προσφέρονται δωρεάν και συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

 

Τον φανό άναψε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνης μαζί με τον  Υφυπουργό Οικινομικών και Βουλευτή Ημαθίας(ΝΔ) κ. Βεσυρόπουλο και τους Βουλευτές Ημαθίας(ΝΔ) κ. Μπαρτζώκα και Τσαβδαρίδη ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.


Παραβρέθηκε ο υποψήφιος Βουλευτής κ. Μπάμπης Γκιόνογλου(ΠΑΣΟΚ), η υποψήφια Βουλευτής κ. Φανή Γιωτάκη(ΣΥΡΙΖΑ), η υποψήφια Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Δώρα Κουρκουτά και πλήθος κόσμου στους οποίους προσφέρθηκε κρασί και παραδοσιακό κιχί.

 

 

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας