Τα Ρουγκάτσια του ΛΟΝΑΠ Το Ρουμλούκι "αλώνισαν" και ξεσήκωσαν την Αλεξάνδρεια!(φωτο-βίντεο) Κύριο

Τα Ρουγκάτσια του ΛΟΝΑΠ Το Ρουμλούκι "αλώνισαν" και ξεσήκωσαν την Αλεξάνδρεια!(φωτο-βίντεο)

Το έθιμο «ΡΟΥΓΚΑΤΣΙΑ» από τον ΛΟΝΑΠ ¨ ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ¨ αναβίωσε την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023 το απόγευμα στην Αλεξάνδρεια.

 

Ο Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων είναι ο μοναδικός σύλλογος στην πόλη της Αλεξάνδρειας που αναβίωσε και τέλεσε με ιδιαίτερη επιτυχία το συγκεκριμένο έθιμο.

 

¨Τα Ρουγκάτσια¨ του ΛΟΝΑΠ ¨ ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ¨ υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου τους κ. Δημήτρη Σαμαρά αφού πήραν την ευλογία του Ιερέα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου βγήκαν χορεύοντας στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, ξεχύθηκαν με τα σπαθιά τους υπό τους ήχους των ζουρνάδων και των νταουλιών, χόρεψαν σε κύκλο το "ρουγκατσιάρικο χορό", σταύρωσαν με τα σπαθιά τους τα σπίτια ,τα καταστήματα, τα διερχόμενα αυτοκίνητα, ευχήθηκαν Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο και σκόρπισαν κέφι και χαμόγελα.

 

*Ένα από τα ωραιότερα και παλιότερα έθιμα των ημερών, που τελείται ως και σήμερα στα χωριά του Ρουμλουκιού είναι τα "Ρουγκάτσια".


Το έθιμο αυτό συναντιέται και σε άλλες περιοχές του Βορειοελλαδικού χώρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, δηλώνοντας τις μεταμφιέσεις ανδρών κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου και την περιοδεία τους σε κοντινές πολιτείες και χωριά. Οι μεταμφιέσεις αυτές αλλού παίρνουν την μορφή ζώων(αρκούδα, λύκος, τράγος, καμήλα) και αλλού φορούν ρούχα οπλισμένων αντρών, όπως στο Ρουμλούκι.

 

Και του χρόνου με υγεία!

 

 

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας