Βέροια: Πώς μια συμμαχία Δημόσιας βιβλιοθήκης - σούπερ μάρκετ «έσπασε» το lockdown Κύριο

Βέροια: Πώς μια συμμαχία Δημόσιας βιβλιοθήκης - σούπερ μάρκετ «έσπασε» το lockdown

Περισσότερα από 2.000 βιβλία της Δημόσιας Kεντρικής Bιβλιοθήκης της Βέροιας έχουν παραδοθεί με τη βοήθεια σούπερ μάρκετ στους αναγνώστες από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου

 

Σούπερ μάρκετ παραδίδει δωρεάν κατ’ οίκον όχι μόνο σακούλες με ψώνια αλλά και πακέτα με βιβλία από τη Δημόσια Kεντρική Bιβλιοθήκη της Βέροιας στους αναγνώστες της, ικανοποιώντας την ανάγκη όλων και περισσότερων κατοίκων της πόλης να δανειστούν και να διαβάσουν μέσα στην καραντίνα. Με αυτό τον τρόπο η Δημόσια Kεντρική Bιβλιοθήκη- μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες των περιφερειακών πόλεων της χώρας, μετρώντας στα ράφια της 160.000 τίτλους βιβλίων κατάφερε να «ξεκλειδώσει» τις απαγορεύσεις του lockdown. Έχει περισσότερα από 35.000 εγγεγραμμένα μέλη (το 60% του πληθυσμού της Βέροιας) και κάθε χρόνο δανείζει 150.000 τεκμήρια (βιβλία, περιοδικά, kindles, tablets, cameras, μεθόδους εκμάθησης γλωσσών, cd, dvd κλπ).

 

«Δεν μπορούσαμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

 

Μέχρι την περίοδο της καραντίνας καθημερινά 400 με 500 άτομα έμπαιναν μέσα στη βιβλιοθήκη είτε για να παρακολουθήσουν κάποιο σεμινάριο, είτε για να χρησιμοποιήσουν δωρεάν τους υπολογιστές, να εκτυπώσουν κάτι ή να δανειστούν βιβλία. Κάθε μήνα η Kεντρική Bιβλιοθήκη δανείζει κατά μέσο όρο 12.000 βιβλία με τους θερινούς μήνες ο αριθμός να σκαρφαλώνει στα 15.000. Ενδεικτικό είναι ότι την Παρασκευή 6/11, μία ημέρα πριν ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το γενικό lockdown δάνεισε στους αναγνώστες της 1.152 βιβλία μέσα σε λίγες ώρες.

 

«Γι αυτό και δεν μπορούσαμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Η προσπάθεια ξεκίνησε από το προηγούμενο lockdown. Είχαμε απευθυνθεί στην εταιρία ACS η οποία αμέσως δέχτηκε να αναλάβει την μεταφορά των δανειζόμενων βιβλίων στους αναγνώστες τους. Στο δεύτερο lockdown εξαιτίας και της Black Friday η κατάσταση με τις παραγγελίες επιδεινώθηκε στις ταχυμεταφορές και απευθυνθήκαμε στο γειτονικό μας σούπερ μάρκετ, το ‘My market’. Aμέσως είπαν το ‘ναι’ και μας παραχωρούν την εταιρία που πηγαίνει την εταιρία τα ψώνια στο σπίτι» εξήγησε μιλώντας στο ethnos.gr η βιβλιοθηκονόμος και υπεύθυνη επικοινωνίας της βιβλιοθήκης, Ασπασία Τασιοπούλου.

 

Την πρώτη μέρα που η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ανακοίνωσε την νέα υπηρεσία, πραγματοποιήθηκαν 55 παραγγελίες ενώ μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα έχουν φτάσει στα χέρια των αναγνωστών μέσω της υπηρεσίας του σούπερ μάρκετ 2.000 βιβλία. «Η βιβλιοθήκη έχει πολύ μεγάλη απήχηση στον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Και η επισκεψημότητα ήταν πολύ μεγάλη. Είναι φιλομαθείς στη Βέροια. Να σκεφτείτε ότι πάνω από τους μισούς κατοίκους της πόλης είναι μέλη της βιβλιοθήκης. Και τώρα με την πανδημία έχουμε μπει σε μια νέα κατάσταση η οποία δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν. Απλά με κάποιο τρόπο πρέπει να εξυπηρετήσουμε όλο αυτόν τον κόσμο. Και έτσι ψάχνουμε τρόπους για την εξυπηρέτησή τους. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και η συνεργασία με το my market. Το επόμενο βήμα είναι να βγούμε από αυτήν την κατάσταση και να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο απρόσκοπτα χωρίς κάποια προβλήματα» δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της βιβλιοθήκης Αντώνης Γκαλίτσιος.

 

 

Τι διαβάζουν οι πολίτες

Η υπηρεσία η οποία ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου θα ‘τρέχει΄ τουλάχιστον μέχρι το τέλος Γενάρη. Κάθε μέλος μπορεί να δανειστεί έως 3 βιβλία. Ημερομηνία επιστροφής ορίζεται η ημερομηνία επαναλειτουργίας της βιβλιοθήκης όταν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Οι περισσότεροι διαβάζουν λογοτεχνία και ακολουθούν κατά σειρά τα βιβλία αυτοβελτίωσης αλλά και τα επιστημονικά ενώ τα περισσότερα δανείζονται γυναίκες ηλικίας από 30 εώς 50 ετών. Φίλοι της βιβλιοθήκης είναι και άνθρωποι πάνω από 90 ετών οι οποίοι επισκέπτονταν τακτικά το χώρο μέχρι και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων «Τους πήραμε τηλέφωνο προσωπικά αν χρειάζονται κάτι να τους πάμε στο σπίτι. Είμαστε μια πολύ μικρή κοινωνία. Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους αναγνώστες μας» πρόσθεσε η κ. Τασιοπούλου. Αντίστοιχα, οι άνθρωποι της βιβλιοθήκης επικοινώνησαν και με όσα μέλη της βιβλιοθήκης δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

 

Πως γίνεται ο δανεισμός

 

Όλη η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Ο κάτοχος κάρτας της βιβλιοθήκης μπαίνει στον ψηφιακό κατάλογο που βρίσκεται στην ειδική ηλεκτρονική σελίδα της βιβλιοθήκης που έχει δημιουργήσει το προσωπικό της. Ο αναγνώστης επιλέγει, κλικάροντας τα βιβλία που θέλει με την προϋπόθεση να μην είναι δανεισμένα και να είναι κάτοικος Βέροιας. Η ηλεκτρονική υπηρεσία απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως, ηλικίας. «Έχει πολύ μεγάλο κοινό η βιβλιοθήκη. Διαβάζει πολύ ο κόσμος της Βέροιας και είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους αναγνώστες μας και το κάνουμε με πολύ χαρά. Αν ήμασταν σε φυσιολογικές συνθήκες οι άνθρωποι θα δανειζόταν πολύ περισσότερα βιβλία. Γιατί τώρα είμαστε όλοι φοβισμένοι. Μην ξεχνάμε ότι είχαμε και πολλά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα» σημείωσε η κ. Τασιοπούλου.

 

Βραβείο από το ίδρυμα Bill and Melinda Gates.

 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το 2010 απέσπασε το Βραβείο "Πρόσβαση στη Μάθηση" από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates. Το βραβείο συνοδεύτηκε από τη χρηματική δωρεά του 1.000.000$ Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη βράβευση, και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 παρουσιάσαμε διαδικτυακές εκδηλώσεις κοιτώντας το μέλλον:

 

10 διαδικτυακές συζητήσεις πάνω σε διαφορετικές θεματικές κατηγορίες
10 podcasts με ιστορίες ανθρώπων της πόλης
την κατασκευή του πρώτου υπαίθριου αναγνωστηρίου σε ελληνική βιβλιοθήκη
κάλεσμα ζωγράφων και φωτογράφων

 

Η πρώτη "παρέα" των podcasts περιλαμβάνει: έναν κτηνοτρόφο από τα Πιέρια όρη, έναν ταλαντούχο χειρουργό, έναν ζωγράφο,έναν επιχειρηματία που κατασκευάζει σέλες αλόγων, έναν λογοτέχνη και άλλους ωραίους ανθρώπους της Βέροιας, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας τις αναμνήσεις, τις σκέψεις και τα μυστικά τους.

 

Οι ηχογραφήσεις γίνονται στο στούντιο ηχογράφησης της βιβλιοθήκης και είναι πολύ καλής ποιότητας. https://www.flickr.com/photos/veriacplibraryrenovation/sets/72157647635707737

 

Μπορείτε να ακούσετε τα podcasts εδώ http://future.libver.gr/podcasts/

 

ethnos.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας