«Φως»για τα αδέσποτα της Αλεξάνδρειας; Ανοιχτή Συζήτηση για τη διαχείριση των Αδέσποτων με πρωτοβουλία Δελιόπουλου Κύριο

«Φως»για τα αδέσποτα της Αλεξάνδρειας; Ανοιχτή Συζήτηση για τη διαχείριση των Αδέσποτων με πρωτοβουλία Δελιόπουλου

Ανοιχτή Συζήτηση για την προστασία και διαχείριση των Αδέσποτων ζώων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας με πρωτοβουλία του αρμόδιου αντιδημάρχου, κ. Στέφανου Δελιόπουλου, ο οποίος είχε δίπλα του τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΑΛ κ. Σωτήρη Τόκα που είχε διατελέσει υπεύθυνος για τα αδέσποτα το 2017.

 

Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια διαιωνίζεται το μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα στον Δήμο Αλεξάνδρειας, παίρνοντας τον τελευταίο καιρό ανησυχητικές διαστάσεις στην πόλη αλλά και στα χωριά ενώ ο νόμος είναι σαφής σε σχέση με τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες των Δήμων και υπήρξε κατά καιρούς ικανοποιητική ροή χρημάτων ώστε να γίνει διαχειρίσιμη η κατάσταση.

 

¨Αυτές ήταν οι χειρότερες 25 ημέρες που έζησα, βρέθηκα μόνος απέναντι στο πρόβλημα με τα αδέσποτα¨ τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Δελιόπουλος ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν και ζήτησε τη συνδρομή και τη συνεργασία όσων γνωρίζουν περισσότερα ώστε να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια που επιθυμεί να ξεκινήσει για να κερδιθεί το ¨στοίχημα¨ της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους φιλόζωους.

 

Περιγράφοντας την κατάσταση μετά από συνεχείς ερωτήσεις που του τέθηκαν ο κ. Δελιόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άτομο για περισυλλογή αδέσποτων ζώων και δεν υφίσταται γιατί έχει λήξει η σύμβαση του, το ίδιο ισχύει για το πρόγραμμα κτηνιατρικής φροντίδας - περίθαλψης καθώς και πρόγραμμα στειρώσεων, ηλεκτρονικής σήμανσης & καταγραφής για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Επίσης δεν υπάρχουν σημεία εντός ορίων του δήμου παροχής τροφής και νερού για τα αδέσποτα καθώς επίσης δεν υπάρχει πρόγραμμα για δωρεάν τσιπάρισμα & στείρωση των ζώων συντροφιάς των φιλοζωικών σωματείων, φιλοζωικών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή δεσποζόμενων ζώων που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, καθώς και των ποιμένων και ότι ο δήμος δεν έχει γνωστοποιήσει τη διαδικασία για την εκπλήρωση της υποχρέωσης του αυτής προς τους δικαιούχους.

 

Επίσης έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας προχωρά για να αντιμετωπιστεί άμεσα η άσχημη κατάσταση σε σύμβαση με ιδιώτη για τη διαχείριση των αδέσποτων
διαθέτοντας διευρυμένο κονδύλιο ύψους 92 χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, τόνισε ότι έχει παραγγελθεί ειδικό όχημα περισυλλογής για τα αδέσποτα.

 

Σε ερώτηση του alexandriamou.gr για το Κυνοκομείο Αλεξάνδρειας ο κ. Δελιόπουλος τόνισε και παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και αναφέρθηκε στην έγκριση και ένταξη στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, της πρότασης του Δήμου Αλεξάνδρειας για τη «Διαμόρφωση και επισκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Αλεξάνδρειας, προμήθεια εξοπλισμού και παροχή υπηρεσιών για την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του άρθρου 10 του ν.4830/2021» συνολικού προϋπολογισμού 431.199,99 € την οποία προτίθεται να τρέξει άμεσα.- διαγωνισμοί, αναθέσεις, εκταμιεύσεις χρημάτων-

 

Ο κ. Δελιόπουλος προτίθεται επίσης άμεσα να ¨τρέξει¨ πρόγραμμα πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων, ενημέρωση με τη βοήθεια της ΔΕΥΑ μέσω των λογαριασμών της, καμπάνιες ενημέρωσης πολιτών, ενημερώσεις στα σχολεία, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις που ως στόχο τους θα έχουν την προαγωγή της φιλοζωίας.

 

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας, Ηλίας Ιακωβίδης, ο οποίος τοποθετήθηκε για το σημαντικό πρόβλημα των αδέσποτων.

 

Σωστές και χρήσιμες οι «καλές προθέσεις» τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αλλά δυστυχώς δεν φτάνουν...ο δρόμος για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων είναι μακρύς και πολυεπίπεδος και χρειάζεται αποτελεσματικές παρεμβάσεις που ο κ. Δελιόπουλος τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι με τη συμβολή όλων προτίθεται να πραγματοποιήσει ώστε να υπάρξει άμεσα επίλυση του προβλήματος.

adespota_alexandreia.jpg

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας