Ορόσημο η 7η Ιανουαρίου για τη διαχείριση της πανδημίας - Εκτός συζήτησης νέο lockdown τα Χριστούγεννα Κύριο

Ορόσημο η 7η Ιανουαρίου για τη διαχείριση της πανδημίας - Εκτός συζήτησης νέο lockdown τα Χριστούγεννα

Εκτός συζήτησης αφήνει η κυβέρνηση ένα νέο lockdown μέσα στα Χριστούγεννα και εστιάζει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών πρώτης και τρίτης δόσης έναντι του κορονοϊού. Κεντρικός στόχος παραμένει να μείνει ανοιχτή η οικονομία την εορταστική περίοδο, με «όπλο» τα δωρεάν self test.

 

Στις 7 Ιανουαρίου θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για το κατά πόσο το χαλαρό κλίμα των γιορτών οδήγησε σε σημαντική αύξηση κρουσμάτων και ανάλογα θα κριθεί το αν θα μπουν στο τραπέζι δραστικότερα μέτρα. Μέχρι τότε θα φανεί και πως διαμορφώνονται τα δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς προς το παρόν μόνο η Αυστρία και η Σλοβακία έχουν αποφασίσει lockdown (στις άλλες χώρες σφίγγει μεν ο κλοιός άλλα δεν έχουν ληφθεί τόσο δραστικά μέτρα).

 

Η κυβέρνηση επενδύει σε ένα εντατικό σύστημα ελέγχου και στο πλαίσιο αυτό από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self test σε κάθε ενήλικο, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να υπάρχει εικόνα για την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.

 

Κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει να μην εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα και να μην υπάρξει νέο κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως την περίοδο των εορτών όπου παραδοσιακά καταγράφεται σημαντικά αυξημένος τζίρος. Τα μηνύματα από τη Black Friday δεν ήταν αισιόδοξα για τον εμπορικό κόσμο και τώρα όλες οι ελπίδες εναπόκεινται σε μια καλή πορεία το Δεκέμβριο.

 

Η σταθεροποίηση που καταγράφεται στο επιδημιολογικό φορτίο αποτιμάται θετικά, ωστόσο έντονο προβληματισμό προκαλεί η διαρκής επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 690, ενώ χθες 75 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

 

Πάντως ήδη έχει φουντώσει η συζήτηση για νέα μέτρα και εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, ανάλογα βέβαια και με τις εισηγήσεις των ειδικών. Για παράδειγμα υπάρχει εισήγηση να δίνεται πιστοποιητικό νόσησης μόνο αν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα για τον κορονοϊό με μοριακό έλεγχο (δηλαδή να μην αρκεί το rapid test). Παράλληλα η επιτροπή θα προτείνει τα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα να λειτουργούν με εμβολιασμένους (ή όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης) εργαζόμενους και ενήλικες επισκέπτες (τα παιδιά με self test).

 

H διπλή εμβολιαστική «μάχη»


Σε δύο μέτωπα εστιάζουν στην κυβέρνηση όσον αφορά την «επιχείρηση Ελευθερία» :

 

Στην περαιτέρω αύξηση του αριθμού των πολιτών, που έχουν κάνει την πρώτη δόση (και οι οποίοι έχουν φτάσει τα 7.06 εκατομμύρια). Σε αυτή τη χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται στην επιτάχυνση των εμβολιασμών για τους άνω των 60 ετών. Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει πως από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν κάνουν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» θα έχουν κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Μάλιστα ανέφερε πως μέσα σε μία ημέρα - μετά την ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου - κλείστηκαν 20.000 ραντεβού.


Στην επιτάχυνση του αριθμού των πολιτών, που κάνουν την αναμνηστική δόση. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. «Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ένα θέμα που σύμφωνα με πληροφορίες βλέπει η επιτροπή ειδικών και αναμένονται σύντομα οι σχετικές αποφάσεις.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας