Ποια είναι η κατάσταση σε έναν από τους Δήμους με την χαμηλότερη βαθμολογία για τα αδέσποτα στην αξιολόγηση των πολιτών.
Στην πρόσφατη αξιολόγηση της Δημόσιας Διοίκησης από τους πολίτες, η οποία ολοκληρώθηκε στις 31 Μαίου 2025 σχετικά με το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, οι Δήμοι που βρίσκονται στην τελευταία θέση είναι οι εξής: Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Αλεξάνδρειας, Θηβαίων.
Το Reader μίλησε με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, ώστε να γίνει κατανοητό το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί σχετικά με την κακοποίηση ζώων αλλά και των αδέσποτων, τα οποία φαίνεται πως έχουν καταστεί σε πανελλαδικό πρόβλημα με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Το 2013 η Ολυμπία Σταφυλίδου ίδρυσε τον Ε.Φ.ΑΛ (Εθελοντές Φιλόζωοι Αλεξάνδρειας). «Από τότε μέχρι και σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα πως δεν μας προσέγγισε ο Δήμος για συνεργασία», αναφέρει στο Reader το πρώην ιδρυτικό μέλος του συλλόγου, θέλοντας να αναδείξει την έλλειψη ενσυναίσθησης από τους αρμόδιους.
Βαθμολογία Δήμων για την διαχείριση αδέσποτων | Υπουργείο Εσωτερικών
Αδέσποτα: Η κατάσταση στον Δήμο Αλεξάνδρειας
«Ο Δήμος έχει ένα παράτυπο χώρο προσωρινής φύλαξης με 13 κλουβιά. Εκεί είχαν καταλήξει πάρα πολλά σκυλιά και έχουν γίνει πολλές καταγγελίες. Παράλληλα, ο Δήμος έχει κάνει κίνηση, ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος εδώ και 1,5 χρόνο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ακόμα ένα καταφύγιο, πάλι παράτυπο, στο οποίο θα έφταναν ακόμα περισσότερα ζώα, αφού στον χώρο του πρώτου γίνονται εργασίες για την ανέγερση του νέου κυνοκομείου», εξηγεί η Ολυμπία Σταφυλίδου και συμπληρώνει ότι «η κατάσταση είναι τραγική σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγιεινής και δεν υπάρχει πάντα μόνιμος υπάλληλος».
Τα ίδια ακριβώς αναφέρει και ο Άκης Καραμουρατίδης, ο οποίος εδώ και κάποιους μήνες έχει αναλάβει τον Ε.Φ.ΑΛ. «Οι χώροι είναι σε άθλια κατάσταση, πεθαίνουν κουτάβια ενώ δεν είμαι σίγουρος εάν τα ζώα προαυλίζονται. Στην περιοχή υπάρχουν 1000 αδέσποτα ζώα και παραπάνω», επισημαίνει.
«Δεν υπάρχει πρόγραμμα στειρώσεων»
Σχετικά με το πρόγραμμα στειρώσεων και η Ολυμπία και ο Άκης λένε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον Δήμο εδώ και καιρό. «Ό,τι γίνεται σχετικά με στειρώσεις το αναλαμβάνουμε εμείς οι εθελοντές», τονίζει η Ολυμπία και υποστηρίζει ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι φιλόζωοι αναλαμβάνουν μόνοι τους τις στειρώσεις, καθώς δεν υπάρχει καμία βοήθεια.
«Το καταφύγιο είναι κολαστήριο»
Η Νατάσσα ξέρει πάρα πολύ καλά την περιοχή. Έχει μεγαλώσει εκεί και εδώ και πολλά χρόνια μαζί με την οικογένειά της βοηθάει εθελοντικά όσο μπορεί. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας μαζί της, ανέφερε συνεχώς περιστατικά με κακοποιημένα ζώα και άσχημες συνθήκες που όπως λέει, επικρατούν στους χώρους που έχει επιλέξει ο Δήμος να έχει προσωρινά τα ζώα.
«Παρατάνε κάθε μέρα και ένα ζώο, παλαιότερα οι εθελοντές μαθαίναμε ότι η λύση ήταν κάποιοι άνθρωποι, πιθανώς από τον Δήμο, να πηγαίνουν τα σκυλιά σε άλλους νομούς», καταγγέλλει.
Για τον χώρο προσωρινής φύλαξης που έχει δημιουργηθεί αναφέρει ότι «τα ζώα εκεί μέσα αρρωσταίνουν. Παθαίνουν τύφο ενώ δεν υπάρχει χώρος για τα άρρωστα». Υπογραμμίζει επίσης την απουσία κτηνιάτρου και συμπληρώνει ότι πολλές φορές έχει απευθυνθεί στον Δήμο προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για στείρωση αδέσποτου ζώου. Η απάντηση που παίρνει; «Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή πρόγραμμα».
Την ίδια ώρα, στέκεται και στο θέμα του προσωπικού του συγκεκριμένου προσωρινού καταφυγίου που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αλεξάνδρεια. «Υπάρχει μόνο ένα άτομο, αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές, τα ζώα θα πέθαιναν εκεί μέσα. Τα Χριστούγεννα το συγκεκριμένο άτομο έπρεπε να πάρει άδεια και ουσιαστικά δεν υπήρχε κάποια πρόβλεψη για το τι θα γίνει», περιγράφει.
Συγκλονίζουν τα περιστατικά κακοποίησης
Άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση της περιοχής λένε ότι τα περιστατικά είναι πολλά και συχνά. Πρόσφατα είχε έρθει στο φως ένα από τα πιο τραγικά, όταν εθελοντές εντόπισαν σκύλο που του είχαν δέσει το στόμα με ταινία.
Πριν λίγες ημέρες ταυτόχρονα, ήρθε στο φως περιστατικό με σκύλο τον οποίο κάποιος είχε πυροβολήσει. Επίσης, σε βίντεο στα social media φαίνονται κουτάβια σε άθλιες συνθήκες.
Το Reader έχει στη διάθεσή του βίντεο στο οποίο φαίνεται ότι κάποιος έχει βάλει φωτιά μέσα στον χώρο όπου φιλοξενούνται προσωρινά δεκάδες ζώα. Επίσης έχουν έρθει στην κατοχή μας εικόνες και βίντεο με την κατάσταση των ζώων στο προσωρινό παράτυπο καταφύγιο του Δήμου και επιλέγουμε συνειδητά να μην τις δημοσιεύσουμε όλες, καθώς πρόκειται για σκληρές εικόνες.
Η καταγγελία των εθελοντών
Σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και τη λειτουργία των δημοτικών κυνοκομείων θέτουν οι Εθελοντές Φιλόζωοι Αλεξάνδρειας (ΕΦΑΛ) με καταγγελία που απευθύνουν προς τον Δήμαρχο, Παναγιώτη Γκυρίνη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Ευάγγελο Παπαγεωργόπουλο.
Στο κείμενο, που κοινοποιείται στα τοπικά ΜΜΕ, περιγράφεται μια εικόνα αδιαφορίας, πλημμελούς εποπτείας, έλλειψης οργάνωσης και ανεπαρκούς φροντίδας των ζώων, ενώ καταγγέλλεται επίσης η μη τήρηση της νομοθεσίας, η απουσία συνεργασίας με τους εθελοντές, καθώς και οικονομικές εκκρεμότητες του Δήμου προς τοπικές επιχειρήσεις που στηρίζουν τη φροντίδα των αδέσποτων.
Συγκεκριμένα η καταγγελία αναφέρει τα εξής: ΠΡΟΣ : ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ−ΓΚΥΡΙΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ−ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ−ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ−ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ
Καταγγελία που αφορά τη διαχείριση των αδέσποτων και τη λειτουργία των κυνοκομείων του Δήμου ΑλεξάνδρειαςΣύμφωνα με τον Ν.4830/2021 κάθε δήμος υποχρεούται να λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση με κατάλληλο τρόπο,των αναγκών φιλοξενίας προσωρινής διαμονής,περίθαλψης και εν γένει φροντίδαςτων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.Αυτό σημαίνει πως ο Δήμος υποχρεούται να διαθέτει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων το οποίο περιλαμβάνει : την περισυλλογή την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης την ευζωία τους την ηλεκτρονική σήμανση την καταγραφή στο ΕΜΖΣ την στείρωση την εύρεση αναδόχου και την υιοθεσία τους.
Και συνεχίζουμε να διερωτόμαστε...ποιο από τα παραπάνω ισχύει στον δικό μας δήμο; Ποια είναι η προσπάθειά σας για να επιλυθεί το θέμα;
Και ενώ οι εθελοντές συνεχίζουν να παλεύουν στους δρόμους για να διαχειριστούν την κατάσταση... οι αρμόδιοι εθελοτυφλούν. Πόσο ακόμη θα περιμένουμε για αυτήν την πολυπόθητη σύμβαση; Τα αδέσποτα στους δρόμους συνεχώς πληθαίνουν. Και ενώ εσείς δεν επιταχύνετε τις διαδικασίες, οι δημότες στρέφονται προς εμάς τους εθελοντές για βοήθεια. Κάθε μέρα και περισσότερα κουτάβια εγκαταλείπονται σε δρόμους, οικόπεδα...ακόμη και έξω από τον χώρο του κυνοκομείου στο Παλιοχώρι. Αν δεν υπήρχαμε εμείς πόσες ψυχές θα ήταν νεκρές; Για εσάς είναι απλώς ένας αριθμός. Για εμάς και τόσους δημότες όμως όχι .Και ενώ βρήκαμε λύση για δωρεάν στειρώσεις μέσω εθελοντών κτηνιάτρων, εσείς δεν ασχολείστε ούτε για μια απλή έγκριση που ζητάμε! Τόσο πολύ απαξιώνετε το θέμα;
Και ας περάσουμε και στους «πρότυπους» χώρους των κυνοκομείων. Στον παλιό χώρο που βρίσκεται υπό ανακατασκευή υπάρχει ένας υπάλληλος που ήταν επιλογή σας, ο οποίος ενώ έχει σύμβαση για πενθήμερο οκτάωρο, πηγαίνει μόνο μία ώρα την ημέρα. Και φυσικά, τα ζώα που βρίσκονται στα 13 κελιά κλεισμένα δεν προαυλίζονται. Και ενώ σας έχουμε επισημάνει τόσες φορές αυτό το πρόβλημα, εσείς συνεχίζετε να μην δίνεται την πρέπουσα σημασία. Για ποιο λόγο ο συγκεκριμένος υπάλληλος βρίσκεται ακόμη εκεί; Και για ποιο λόγο ενώ δεν τηρεί το ωράριο του εσείς τον καλύπτετε; Γνωρίζετε πολλούς υπαλλήλους να αμείβονται κανονικά, ενώ δεν εργάζονται κανονικά; Μιλάμε λοιπόν για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος; Και την ίδια στιγμή, εσείς ρίχνετε την ευθύνη για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης στην μη ύπαρξη βοήθειας από τους φορείς; Θα ήταν πιο συνετό πριν χρησιμοποιήσετε φτηνές δικαιολογίες να εξακριβώσετε πρώτα αν τα άτομα που πληρώνουνε ουσιαστικά όλοι οι δημότες εργάζονται κανονικά.
Στον νέο χώρο που βρίσκεται στο Παλιοχώρι,ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έβαλε στη θέση ένα άτομο που ο ίδιος επέλεξε χωρίς να ερωτηθεί ο σύλλογος των εθελοντών, ούτε και τα μέλη που έχουν οριστεί ως πενταμελή επιτροπή. Και ενώ και πάλι δείξαμε ανοχή και περιμέναμε να μας αποδείξετε ότι η επιλογή σας αυτή τη φορά έγινε γιατί πραγματικά σας ενδιαφέρει να επιλύσετε το θέμα, μαθαίνουμε εντελώς τυχαία ότι αυτό το άτομο θα πηγαίνει κάποιες ώρες το απόγευμα. Και αναρωτιόμαστε και πάλι...πώς αποφασίσατε κάτι τέτοιο χωρίς να ερωτηθούμε; Δηλαδή τα περίπου 50 σκυλιά που βρίσκονται σε αυτόν τον χώρο θα περιμένουνε όλη μέρα για λίγο φαγητό και το πιο σημαντικό για νερό, τώρα ειδικά που η θερμοκρασία θα φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα; Αν αυτό δεν είναι κακοποίηση, τότε τί είναι; Ο σύλλογος των εθελοντών είχε προτείνει ένα άτομο που ήθελε να αναλάβει και τους δύο χώρους και μάλιστα με τον επαγγελματισμό που αρμόζει. Εσείς όπως πάλι διαλέξατε ένα δικό σας άτομο! Για πόσο θα συνεχιστεί αυτό;
Επίσης, θα θέλαμε για άλλη μία φορά να σας επισημάνουμε ότι για την περισυλλογή ή την επανένταξη ζώων θα πρέπει να είναι ενήμερος ο σύλλογος και επίσης θα πρέπει να έχουνε δεχτεί και τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής για τη διαχείριση των αδέσποτων .Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει κάποιες περισυλλογές και εμείς πάλι το μάθαμε τυχαία. Αν ξανασυμβεί, θα προχωρήσουμε σε νέα καταγγελία.
Και κάτι τελευταίο...δεν έχετε πληρώσει το χρέος σε pet shop της πόλης μας ,ύψους 600 ευρώ. Το χρέος αυτό υπάρχει από τον Φεβρουάριο για είδη που πήρατε για τα σκυλιά του κυνοκομείου.
Είχατε πει και εσείς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ότι θα δώσετε τα χρήματα, αλλά δεν τα δώσατε ποτέ.Αυτή η αφερεγγυότητα σας έχει δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην ιδιοκτήτρια του καταστήματος όσο και σε εμάς τους εθελοντές, διότι δεν μπορεί να δοθεί καμία πίστωση χρημάτων για τα είδη που αγοράζουμε. Είδη που πληρώνουμε από την τσέπη μας και με μοναδικό σκοπό να βοηθήσουμε. Μία ερώτηση κύριε δήμαρχε..θεωρείται ότι την ώρα που θα πρέπει εσείς πρώτοι να στηρίξετε τα καταστήματα της περιοχής σε αυτές τις δύσκολες εποχές, η συμπεριφορά αυτή που δείχνετε είναι η πρέπουσα;
Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την επίλυση του θέματος. Θα ζητήσουμε από την Ομοσπονδία Αδέσποτων Ζώων να επέμβει άμεσα, καθώς και από Φιλοζωικές Οργανώσεις.΄ Το παρόν κείμενο θα κοινοποιηθεί και προς όλα τα Μ.Μ.Ε της περιοχής μας, έτσι ώστε να μάθουνε επιτέλους οι δημότες την αλήθεια. ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ (ΕΦΑΛ)
Η απάντηση του Δήμου Αλεξάνδρειας
Το Reader επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Βαγγέλη Παπαγεωργόπουλο για την κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στην Αλεξάνδρεια. «Κάνουμε τεράστια προσπάθεια για κυνοκομείο. Γίνονται οι εργασίες και μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει τελειώσει», αναφέρει ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
Ερωτηθείς για τον χώρο που φιλοξενούνται τα ζώα μέχρι να φτιαχτεί το κυνοκομείο απάντησε ότι «βρίσκονται σε ένα χώρο που μας έχει παραχωρήσει εθελοντής γιατί κάνουμε εργασίες στον χώρο που βρίσκονταν πριν».
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος λέει ότι στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκονται 45 σκυλιά, υπάρχει ένας εθελοντής που τα φροντίζει και προαυλίζονται όλα. Παρόλο που οι εθελοντές με τους οποίους μιλήσαμε, παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα.
Σχετικά με τις στειρώσεις απαντά ότι «Περιμένουμε την μελέτη που υπάρχει δημοσιευμένη για να μπορούμε να κάνουμε στειρώσεις. Τώρα δεν υπάρχει πρόγραμμα περιμένουμε την μελέτη. Οι στειρώσεις δεν γίνονται στον βαθμό που είναι επιθυμητό, ακολουθούμε τον νόμο όσο μπορούμε. Όταν γίνει το κυνοκομείο θα είμαστε πλήρεις. Η μελέτη σε ένα 20ημερο θα έχει τελειώσει».
Αδέσποτα: Τι προβλέπει ο νόμος για τους Δήμους
Ο νόμος 4830/2021 προβλέπει αναλυτικά τις υποχρεώσεις των Δήμων. Συγκεκριμένα στο άρθρο 10 αναφέρει:
1.Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον σε δωδεκάμηνη βάση: (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση, (ε) την εύρεση αναδόχου και (στ) την υιοθεσία τους.
Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες.
Επιπλέον, οι δήμοι υποχρεούνται να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το ΕΜΖΣ, καθώς και να υλοποιούν προγράμματα πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων.