Το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξάνδρειας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών (φώτο-βίντεο) Κύριο

Το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξάνδρειας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών (φώτο-βίντεο)

Το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξάνδρειας γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών το πρωί της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου, μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Ομάδα εθελοντών τηρώντας τα ειδικά περιοριστικά μέτρα για τον Covid-19 μοίρασε έντυπο υλικό σε όσους παραβρέθηκαν και πραγματοποίησε επίδειξη Πρώτων Βοηθειών με καρδιοπνευμονική ανάνηψη και πως μπορούμε να προετοιμάσουμε ένα  σακίδιο - φαρμακείο.

Βασικές οδηγίες πρώτων βοηθείων:

Απώλεια συνείδησης
1. Ανοίγουμε τον αεραγωγό με υπερέκταση της κεφαλής (ΟΧΙ εάν υπάρχει υποψία τραύματος του αυχένα)
2. Έλεγχος για ύπαρξη αναπνοής:
→ ΝΑΙ: Καλούμε το 112/166 και Πρώτους Βοηθούς ή Νοσηλευτή και τοποθετούμε σε θέση ανάνηψης
→ ΟΧΙ: Καλούμε το 112/166 και Πρώτους Βοηθούς ή Νοσηλευτή και αρχίζουμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) μέχρι να έρθει Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (AED)

ΚΑΡΠΑ:
 30 θωρακικές συμπιέσεις βάθους 5-6cm με συχνότητα 100-120/λεπτό
 2 εμφυσήσεις
Συνέχιση του κύκλου 30 θωρακικών συμπιέσεων / 2 εμφυσήσεων μέχρι να συνέλθει το άτομο ή να φτάσει βοήθεια ή εξαντληθεί ο παροχέας πρώτων βοηθειών (αν δε θέλετε ή δεν μπορείτε να δώσετε τεχνητές αναπνοές, μπορείτε να κάνετε μόνο καρδιακές μαλάξεις!)

Πληγή ή αιμοραγία
1. Φοράμε τα γάντια σε καθαρά χέρια
2. Αφαιρούμε ή κόβουμε προσεχτικά ότι καλύπτει την πληγή (π.χ. ρούχα)
3. Εφαρμόζουμε εξωτερική πίεση χρησιμοποιώντας αποστειρωμένες γάζες και ανυψώνουμε το μέλος πάνω από το επίπεδο της καρδιάς εάν είναι δυνατόν
4. Συμβουλεύουμε το άτομο να καθίσει ή να ξαπλώσει εάν η αιμορραγία είναι μεγάλη
5. Στερεώνουμε με επίδεσμο επιπλέον γάζες πάνω από το σημείο της αιμορραγίας και καλούμε βοήθεια
*Σε περίπτωση που υπάρχει ξένο σώμα στο τραύμα ΜΗΝ το αφαιρέσετε. Καλέστε Βοήθεια!


Μικρή πληγή ή αιμοραγία
1. Φοράμε τα γάντια σε καθαρά χέρια
2. Ξεπλένουμε με καθαρό νερό την πληγή και καθαρίζουμε με αντισηπτικά μαντηλάκια
3. Τοποθετούμε αδιάβροχο πλαστικό επίδεσμο (τσιρότο). Κρατάμε την πληγή στεγνή και καθαρή


'Εγκαυμα
1. Φοράμε τα γάντια σε καθαρά χέρια
2. Τοποθετούμε την περιοχή του εγκαύματος κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά και ανυψώνουμε το τραυματισμένο μέλος. Αν το έγκαυμα οφείλεται σε χημικά, ενεργούμε όπως πιο πάνω για τουλάχιστον 20 λεπτά
3. Καλούμε για βοήθεια
4. Καθ’ όσο δροσίζουμε το έγκαυμα αφαιρούμε προσεχτικά από την περιοχή γύρω από το έγκαυμα, τυχόν ρουχισμό ή κοσμήματα πριν αρχίσει να πρήζεται. ΔΕΝ αφαιρούμε οτιδήποτε έχει κολλήσει πάνω στο έγκαυμα !
5. Καλύπτουμε με αποστειρωμένη γάζα, στερεώνουμε με επίδεσμο και συνοδεύουμε το άτομο σε επαγγελματία υγείας ή στο νοσοκομείο ανάλογα με τη σοβαρότητα
Σε επιπόλαια εγκαύματα ή ζεματίσματα δροσίζουμε με καθαρό νερό την περιοχή και τοποθετούμε αλοιφή για εγκαύματα (μη φαρμακευτική). ΜΗΝ επαλείφετε με οτιδήποτε άλλο.


Υποψία κατάγματος
1. Καλούμε για βοήθεια
2. Εάν υπάρχει εμφανές σημείο αιμορραγίας, εφαρμόζουμε πίεση στη γύρω περιοχή με αποστειρωμένη γάζα και στερεώνουμε με επίδεσμο (αφού φορέσουμε γάντια σε καθαρά χέρια)
3. Υποστηρίζουμε και ακινητοποιούμε το τραυματισμένο μέλος με χρήση τριγωνικού επιδέσμου. Δένουμε τους κόμπους στην υγιή πλευρά


Κακώσεις οφθαλμών
1. Τοποθετούμε γάντια σε καθαρά χέρια
2. Αφαιρούμε τυχόν ξένο σώμα από τα μάτια ξεπλένοντάς το με καθαρό/αποστειρωμένο νερό ή φυσιολογικό ορό ή με τη χρήση βρεγμένου μαντηλιού.

ΔΕΝ αφαιρούμε οτιδήποτε έχει κολλήσει ή σφηνωθεί!

3. Σε κάκωση από χημικά τοποθετούμε το μάτι κάτω από τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά (ξέπλυμα μέσα και έξω από τα βλέφαρα) και κλείνουμε το μάτι με οφθαλμικό επίθεμα και επίδεσμο μέχρι να οδηγηθεί το άτομο στο νοσοκομείο. Καλό θα ήταν να κρατήσουμε την ονομασία ή τη συσκευασία του χημικού και να τα παραδώσουμε στο ιατρικό προσωπικό

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας