Χρόνια πολλά Ελλάδα! Έπαρση Σημαίας στην Αλεξάνδρεια για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (φωτο) Κύριο

Χρόνια πολλά Ελλάδα! Έπαρση Σημαίας στην Αλεξάνδρεια για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (φωτο)

Στις 8 το πρωϊ της Παρασκευής 28 Οκτωβρίου 2022 στρατιωτικό άγημα απόδωσε τιμές και ύψωσε την Ελληνική σημαία στο Ηρώο Πεσόντων στην Αλεξάνδρεια Hμαθίας.

 

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, πολλές ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως γιορτάζουν την Επέτειο του Όχι.

 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί στην Ελλάδα την 28η Οκτωβρίου τιμούμε και γιορτάζουμε την έναρξη κι όχι το τέλος του πολέμου…

Η απάντηση είναι απλή: Με τα ΝΑΙ δεν άλλαξε ποτέ η Ιστορία. Με τα ΟΧΙ άλλαξε.

 

Αυτό το Έθνος, δεν επέλεξε ποτέ τον εύκολο δρόμο. Επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της Αρετής κι αυτό πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας.

Η γιορτή του «Όχι» είναι η αρχή της ελευθερίας. Αν μπορείς να πεις αυτή την μικρή λέξη, το «Όχι» και να την υπηρετήσεις όταν σε εκφράζει θα είσαι πάντοτε ελεύθερος και ειλικρινής και πάντοτε ο εαυτός σου. Οι Έλληνες του 1940, όπως και οι Έλληνες του 1821 αλλά και αιώνες νωρίτερα ήταν απροσκύνητοι.

 

Ο μεγάλος Έλληνας καθηγητής και κλασικός φιλόλογος Ιωάννης Θ. Κακριδής έγραφε σε ένα από τα βιβλία του χαρακτηριστικά: «Στα Λαηνά του Σουφλιού, είναι ένας τσοπάνος που φτιάνει θαυμάσιες γκλίτσες. Σε μία από αυτές παρίστανε τον Τούρκο να κόβει το κεφάλι ενός Έλληνα. Ο Έλληνας στέκει όρθιος, και με χωρίς κεφάλι που είναι. Κι όταν ρωτήσαν τον τσοπάνο γιατί στέκει όρθιος, αφού είναι χωρίς κεφάλι, αποκρίθηκε – Γιατί είναι Έλληνας -

«{ Οι Αρχαίοι Έλληνες στην Νεοελληνική Παράδοση, εκδ. ΜΙΕΤ, σελ. 32, 52 }.

 

Αν μπορούσα να πω δυο λόγια σε ένα νεαρό παιδί, στα παιδιά μου, θα του έλεγα κοιτώντας το στα μάτια: Από αυτούς τους Έλληνες κατάγεστε. Αυτών την ιστορία να μαθαίνετε και αυτές τις αρχές και τα ιδανικά να υπηρετείτε. Αυτά θα σας βοηθήσουν να πάρετε τη ζωή σας στα χέρια σας και να ανοίξετε τους δικούς σας ελεύθερους δρόμους.

 

Χρόνια πολλά Ελλάδα, Χρόνια πολλά στους Έλληνες απανταχού της γης!!!

 

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας