Συστάσεις στους παραγωγούς για άρδευση των καλλιεργειών εν μέσω καύσωνα Κύριο

Συστάσεις στους παραγωγούς για άρδευση των καλλιεργειών εν μέσω καύσωνα

Οι παρατεταμένες πολύ υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά τις καλλιέργειες, γεγονός που σχετίζεται κυρίως με την αυξημένη απαίτηση σε νερό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και δίνει συστάσεις στους παραγωγούς για την άρδευση των καλλιεργειών σε συνθήκες καύσωνα.

 

“Η επιλογή των υπεραρδεύσεων από τους παραγωγούς δημιουργεί υπερκατανάλωση αρδευτικού νερού χωρίς να προσφέρει τα αναμενόμενα οφέλη.

 

Η αυξημένη κατανάλωση οδηγεί, σε όξυνση του φαινομένου της υφαλμύρωσης. Η βασική σύσταση είναι η άρδευση μόνο σε πολύ πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και η αποφυγή της κατά τις μεσημβρινές ώρες, ήτοι από 05:00 πμ μέχρι τις 10:00 πμ και από τις 18:00 μμ μέχρι τις 02:00 πμ εφ’ όσον είναι εφικτό.

 

Δεν συστήνεται η λύση της εφαρμογής υπερβολικά αυξημένων ποσοτήτων νερού, γιατί είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε ασυνέχεια στην διανομή νερού και σημαντικά προβλήματα στο υφιστάμενο μοντέλο διαχείρισης και οργάνωσης της άρδευσης.


Συστήνεται η κατά το δυνατόν αποφυγή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κατά τις ώρες αυτές.

 

Επιπλέον ενισχυτικό ρόλο στην προσπάθεια για την προστασία φυτών και καλλιεργειών κατά τη διάρκεια του καύσωνα έχουν ενέργειες όπως :

 

η αποφυγή λιπάνσεων (ιδιαίτερα με αμμωνιακά λιπάσματα ή κοπριά που επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά),
η σκίαση των φυτών,
το σωστό κλάδεμα και φροντίδα τους (για βελτίωση του αερισμού),
ο ψεκασμός του φυλλώματος με χρήση οικολογικών σκευασμάτων(όπως καολίνη ή ζεόλιθου),
η εδαφοκάλυψη (με υλικά όπως βότσαλα, φλοιό πεύκου κ.α),
η διαβροχή των φύλλων (για φυτά εσωτερικού χώρου),
η χρήση ανθοκομικού περλίτη κ.α.


Όσον αφορά στην παραγωγή ή στη λειτουργία των δημοσίων έργων αρμοδιότητας ΥΠΑΑΤ προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

 

Ιδιαίτερα σε αρδευτικά δίκτυα, φράγματα και άλλα τεχνικά έργα και στις εργασίες σε μη στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική επιβάρυνση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε κατασκευή ξυλοτύπων, σκυροδετήσεις, τοποθέτηση σωλήνων κ.α.) ή σε κλειστούς χώρους χωρίς κλιματισμό όπως αντλιοστάσια και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών), επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση της προβλεπόμενης νομοθεσίας”.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας