Εκλογές 2023: Πότε «κλειδώνουν» υποψήφιοι και συνδυασμοί

Εκλογές 2023: Πότε «κλειδώνουν» υποψήφιοι και συνδυασμοί

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές 2023 βρίσκεται η χώρα, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 

Ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την 21η Μαΐου ως ημερομηνία των εκλογών στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, στις 28 Μαρτίου.

 

Στη διάρκεια της περιοδείας του στην Κέρκυρα, κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 2030, ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει γνωστή την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, με την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την οποία ζήτησε τη διάλυση του Κοινοβουλίου, αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα τοιχοκολληθεί στη Βουλή, προκειμένου να αρχίσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος.

 

Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 ημέρες λήγει η επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

 

Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι υποψήφιοι (εκείνοι που πρόκειται να περιληφθούν σε συνδυασμούς, καθώς και οι μεµονωµένοι) υποβάλλουν πρόταση υποψηφιότητας, που επιδίδεται µε δικαστικό επιμελητή στο αρμόδιο για την ανακήρυξή τους Πρωτοδικείο, το αργότερο εννέα ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

 

Οι υποψήφιοι βουλευτές ανακηρύσσονται από το Πρωτοδικείο, στο οποίο υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες, 10 ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

 

Η ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας ενεργείται από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, τη 14η ημέρα μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

 

Οι αποφάσεις των Πρωτοδικείων για την ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών, όπως και του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των συνδυασµών και των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας, κοινοποιούνται αμέσως στον υπουργό Εσωτερικών και στους αντιπεριφερειάρχες έδρας νοµών.

 

Οι τελευταίοι εκδίδουν προκήρυξη, µε την οποία γνωστοποιούνται στην περιφέρεια του νομού τα ονόματα όλων όσοι ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι, σύμφωνα µε τις αποφάσεις των αρμοδίων δικαστηρίων.

 

Η προκήρυξη τοιχοκολλάται µε φροντίδα των δημοτικών αρχών, οπωσδήποτε στα μέρη µε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα όλων των δήμων κάθε νομού.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας