Ευρωεκλογές 2024: Δεύτερος ο Βελόπουλος στην Ημαθία και στην Κεντρική Μακεδονία - Ενίσχυση της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη Κύριο

Ευρωεκλογές 2024: Δεύτερος ο Βελόπουλος στην Ημαθία και στην Κεντρική Μακεδονία - Ενίσχυση της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη

Αδιαμφισβήτητα ένας από τους νικητές στις Ευρωεκλογές 2024 είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος και το κόμμα του, Ελληνική Λύση.

 

Με καταμετρημένο περίπου το 99,99% των ψήφων του εκλογικού σώματος η Ελληνική Λύση κερδίζει το 9,30%

 

Η Ελληνική Λύση αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη στην Κεντρική Μακεδονία.

 

Συγκεκριμένα, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου βγαίνει δεύτερο σε Σέρρες, Δράμα, Β' Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλα και Ημαθία(18,42%).

 

 

Κάστρο της Ελληνικής Λύσης η Ημαθία στη Β. Ελλάδα

 

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου επιβεβαίωσε την επιρροή της στην Βόρειο Ελλάδα καθώς σε 6 εκλογικές περιφέρειες (Δράμας, Ημαθίας, Β Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας και Σερρών) αναδείχθηκε 2ο κόμμα ενώ σε Έβρο, Δυτική Αττική, Α Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πιερία και Χαλκιδική τερμάτισε στην 3η θέση. Τα υψηλότερα ποσοστά για το κόμμα Βελόπουλου καταγράφηκαν στην Ημαθία με 18,42%. Συνολικά σε 19 νομούς εμφανίζει διψήφια ποσοστά. Χαμηλή πτήση κατέγραψε σε Λευκάδα με 5%, Βόρειο Τομέα Αθήνας, Ρέθυμνο, Λασίθι και Α Αθήνας. Σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 εμφανίζει άνοδο σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες με την μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνεται σε Ημαθία, Φλώρινας , Πέλλα και Κιλκίς.

 

Με ένα πιο ακροδεξιό και "πατριωτικό" προφίλ, ο κ. Βελόπουλος πρόταξε τα εθνικά θέματα, εκμεταλλευόμενος και την κόντρα που ξέσπασε με τη νέα κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με το πώς θέλουν οι νέοι ηγέτες της να αποκαλούν τη χώρα τους, και κέρδισε έδαφος σε σχέση με τα άλλα κόμματα.

 

Σε απόλυτους αριθμούς, τα στοιχεία δείχνουν ότι, οι πολίτες επέλεξαν να στηρίξουν κόμματα που υιοθετούν αυτού του είδους την αντιευρωπαϊκή ρητορική, που κατά βάση επικεντρώνεται στο προσφυγικό και διεκδικεί απέλαση μουσουλμανικών πληθυσμών, και τις υπερσυντηρητικές ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης. Φυσικά, δεν πρόκειται για κάποια ελληνική πρωτοτυπία καθώς σε ολόκληρη την ΕΕ, από τη Γαλλία ως την Ουγγαρία, από την Ιταλία ως τη Γερμανία, η ακροδεξιά είδε σημαντική αύξηση των ποσοστών της το βράδυ της Κυριακής.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας