Λίνα Τουπεκτσή: Το αόρατο θεάρεστο έργο της Φιλόπτωχου Βέροιας και η ανάγκη ένταξης νεότερων Κυριών στο δυναμικό της

Λίνα Τουπεκτσή: Το αόρατο θεάρεστο έργο της Φιλόπτωχου Βέροιας και η ανάγκη ένταξης νεότερων Κυριών στο δυναμικό της

Άνεργοι, ηλικιωμένοι , φτωχοί, άτομα με αναπηρία. διεμφυλικές μειονότητες, μειονεκτούντα παιδιά κλπ., όλες οι ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού χρειάζονται την φροντίδα της κοινωνίας αλλά και την στήριξη του καθενός από εμάς. Όμως όταν αναφερόμαστε σε άπορους ηλικιωμένους τότε δεν αρκεί μόνο το ενδιαφέρον μας αλλά και η έμπρακτη συνεισφορά μας.

 

 

 

Μια κοινωνία που φροντίζει τους ηλικιωμένους είναι μια κοινωνία που ωφελεί και τις νεότερες γενιές, γιατί αυτές οι αξίες θα γίνονται κυρίαρχες σε όλους τους τομείς της ζωής και αφορούν ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο τους ηλικιωμένους. Από αυτήν την διάδραση δεν έχουν μόνο οι μεγαλύτεροι να κερδίσουν αλλά και εμείς οι νεότεροι.

 

 

Οι ηλικιωμένοι μπορούν να μοιραστούν τη σοφία τους, είναι συχνά πολύ υπομονετικοί και είναι εξαιρετικοί ακροατές, έχουν συσσωρεύσει έναν πλούτο γνώσεων και εμπειριών ζωής που μπορούν να μεταδοθούν στις νεότερες γενιές βοηθώντας τα νεότερα άτομα να αποκτήσουν γνώσεις και καθοδήγηση. Ομοίως, οι νεότερες γενιές μπορούν να προσφέρουν νέα σκέψη στους μεγαλύτερους. Αυτή η μεταφορά γνώσης συμβάλλει στη γεφύρωση του χάσματος των γενεών και ενισχύει την προσωπική ανάπτυξη. Συνολικά, οι σχέσεις μεταξύ των γενεών είναι σημαντικές για την αμοιβαία μάθηση και ανάπτυξη, την πολιτιστική διατήρηση, την κοινωνική συνοχή, τη συναισθηματική υποστήριξη, την υγεία και την ευημερία.

 

 

Τι γίνεται όμως όταν οι απόμαχοι της ζωής αντιμετωπίζουν και ζητήματα διαβίωσης? Οικονομική κρίση, επισιτιστική ανασφάλεια, πανδημία, κλιματική αλλαγή κ.ά. βάζουν τους ηλικιωμένους σε περαιτέρω κίνδυνο. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια αυξημένη ζήτηση για γεύματα σε δομές απόρων για ηλικιωμένους και η ικανοποίηση αυτών γίνεται μόνο αν η κοινωνία είναι ενωμένη, μοιράζεται κοινές αξίες και δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας.

 

 

 

Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Βέροιας είναι ένα Φιλανθρωπικό Σωματείο με κύριο σκοπό να ενεργεί προκειμένου να ανακουφίσει τον πάσχοντα άνθρωπο.Παρόλο ότι λειτουργεί σχεδόν αόρατα, το έργο που διατελεί είναι εξόχως σημαντικό αφού παρέχει καθημερινά περισσότερες από 80 μερίδες φαγητού σε άπορους συμπολίτες μας, δίνει όταν έχει, έκτακτα βοηθήματα σε συνανθρώπους μας που δυσκολεύονται για την αγορά φαρμάκων, πληρωμές λογαριασμών ΟΤΕ, ΔΕΗ και άλλα.

 

 

 

Βεβαίως οι Κυρίες της Φιλόπτωχου που δίνουν ενέργεια, χρόνο αλλά κυρίως ψυχή για να επιτελέσουν το έργο τους βρίσκονται σε ώριμη ηλικία και θα πρέπει στις τάξεις του Σωματείου να ενταχθούν νεότερες γενεές που θα πάρουν την σκυτάλη της προσφοράς για να συνεχιστεί το έργο που προσφέρεται εδώ και εκατό χρόνια. Για αυτό προτρέπω τις νεότερες ηλικίες να ενταχθούν στο εθελοντικό δυναμικό της Φιλόπτωχου ώστε όλες μαζί να υπερδιπλασιάσουμε τις μερίδες φαγητού στους άπορους ηλικιωμένους, να αυξήσουμε την βοήθειας στους άπορους συμπολίτες μας, να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε νέα προγράμματα ανακούφισης για όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας