Το alexandriamou.gr στη Συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - Όλα όσα είπε για εργασιακά, μεσαία τάξη, εκλογές Κύριο

Το alexandriamou.gr στη Συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - Όλα όσα είπε για εργασιακά, μεσαία τάξη, εκλογές

 Το μήνυμα ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, και έχοντας την πείρα του παρελθόντος αλλά και τη διάθεση για τομές, προκειμένου να αναλάβει εκ νέου τις τύχες της χώρας στα χέρια του έστειλε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το «γάντι» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για εκλογές, ενώ επιχείρησε να ρίξει «γέφυρες» προς την μεσαία τάξη.

 

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης τύπου:

 

«Την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη με βάση το Σύνταγμα να προκαλέσει εκλογές όποτε το επιθυμεί. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά, ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι».

 

«Οι κουτσαβακισμοί και οι μαγκιές για γαλοπούλες δεν αναδεικνύουν πυγμή, αναδεικνύουν αδυναμία. Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε ψευδοκουτσαβακισμούς. Όταν μάλιστα προεκλογικά αρνήθηκε μία προσωπική αντιπαράθεση για να ακούσει ο κόσμος και να κρίνει. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα είμαι εδώ» σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου.

Ερωτηθείς εξάλλου με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την «προοδευτική διακυβέρνηση», όπως είπε την προηγούμενη ημέρα ο ίδιος, ο κ Τσίπρας απάντησε ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα καθορίσει τις προϋποθέσεις κυβερνητικής συνεργασίας.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών: Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες», τονίζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για το πρώτο.

 

Κοστολογημένο πρόγραμμα

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενέταξε στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την διακυβέρνηση και το πρόγραμμα που εξάγγειλε. Σημείωσε ότι "οι προτάσεις μας ειναι κοστολογημένες μία πρός μία" και "δεν ξεπερνούν τα δύο δις, ειναι 1,8 δις ". Ενδεικτικά ανέφερε πως "η διαγραφή ιδιωτικού χρέους είναι άπαξ" προσθέτοντας πως μια χώρα "αν έχει κάποιες επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο δεν θα πληρώνουν φόρους. Αν δεν κάνει αυτή την διαγραφή που την υπολογίζουμε στο 1,7 δις τότε θα ΄χάσει πολυ περισσότερο". Επίσης για τα μέτρα περιορισμού φόρων είπε ότι "είναι μια αναστολή που θα διαρκέσει όσο διάστημα υπάρχει η πανδημία".

 

Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας προκηρύξει εκλογές ο Μητσοτάκης

 

Απαντώντας σε ερώτημα για λογαριασμό του Open γιατί δεν ζητάει εκλογές σημείωσε: «Έχω απαντήσει πολλές φορές σε παρόμοιο ερώτημα. Νομίζω ότι και πέρυσι σας απάντησα λέγοντας ότι εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει με βάση το Σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει όποτε αυτός θέλει εκλογές. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι».

 

«Νίκη ΣΥΡΙΖΑ και με διαφορά»

 

Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».

 

«Να το δούμε στην κάλπη τι εμπιστεύονται οι πολίτες»

 

«Να το δούμε αυτό στην κάλπη, το τι εμπιστεύονται οι πολίτες και το τι θα εμπιστευθούν. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις μετρήσεις, γιατί δεν υπήρξε ποτέ το τελευταίο διάστημα μια διαφορετική αποτύπωση», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πάντα υπήρχε υποεκτίμηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό που αποτυπώνεται στην κάλπη. Ανέφερε ότι τον Ιούλιο του ‘19 ο μ.ο. των δημοσκοπήσεων την Παρασκευή πριν από την κάλπη έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και πήρε 32%.

 

«Είναι πολύ διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες τι θα ψηφίσουν όταν θα έχει τεθεί το δίλημμα της κάλπης απ' ό,τι σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική» σημείωσε και προσέθεσε. «Αν 6 στους 10 είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, αν μόλις 2 στους 10 πείστηκαν ή θεωρούν ότι τους αφορούν οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο».

 

«Έχω κάνει λάθη, έχω δώσει μάχες και πλέον σήμερα έχω σίγουρα συσσωρευμένη πείρα και γερό στομάχι. Αν θες να είσαι χρήσιμος προς τους πολίτες που εκπροσωπείς είναι να κάνεις το μέγιστο δυνατό για να προωθήσεις τα δικαιώματά τους» επισήμανε.

 

Σε ό,τι αφορά τη μεσαία τάξη, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον εαυτό του γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη που ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ την συνέτριψε.

 

«Θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου το κόμμα συνέτριψε τη μεσαία τάξη, και να λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε σε σκωπτικό ύφος:

 

«Εάν δεν έχω εγώ δικαίωμα να ομιλώ για τη μεσαία τάξη, που προέρχομαι από αυτή τότε ποιος έχει; Μήπως αυτός που δεν ξέρει πόσο έχει μια φρατζόλα ψωμί ή που δεν έχει ψωνίσει ποτέ σε σούπερ μάρκετ;»

 

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναγκάστηκε να επιβαρύνει τη μεσαία τάξη στη θητεία του και δεν ήταν επιλογή του. «Ήταν ανάγκη εθνική, να βγούμε από τα μνημόνια. Μειώσαμε τους φόρους από τον Απρίλιο του 19. Γιατί βγήκαμε από τα μνημόνια. Τι θα γινόταν στην πανδημία χωρίς τα 37 δισ. που αφήσαμε» συμπλήρωσε.

 

Αναρωτήθηκε, δε, σε ποιους αναφέρεται ο πρωθυπουργός όταν εκείνος μιλά για τη «μεσαία τάξη». Αναφερόμενος στην κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές για ακίνητες περιουσίες αξίας έως και 800.000 ευρώ, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «ποιος από τη μεσαία τάξη έχει ακίνητα 800.000 ευρώ;» για να προσθέσει ότι πρέπει να ορίσουμε ποιοι είναι η μεσαία τάξη.

 

«Μόλις για το 0,4% των Ελλήνων - βάσει ΕΛ.ΣΤΑΤ. - θα νομοθετήσει φοροελαφρύνσεις ο κ. Μητσοτάκης. Ας ερχόταν εδώ να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος. Δεν το έκανε ποτέ» ανέφερε.

 

«Εγώ δεν ξέρω κανέναν που να έχει τέτοιες οικονομικές δυνατότητες. Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για μια κοινωνική ομάδα, στην οποία ανήκει και ο ίδιος βάσει του "πόθεν έσχες" του. Αυτό είναι ανήθικο» τόνισε.

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εξαπάτησε τόσο τη μεσαία τάξη, όσο και τους συνταξιούχους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους νέους.

 

Ειδικότερα για τους νέους, υπογράμμισε ότι το ζήτημα της νέας γενιάς πρέπει να αντιμετωπιστεί, όχι με gigabytes αλλά με πραγματικούς μισθούς και χαρακτήρισε εξευτελιστικό πρόγραμμα τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους νέους εργαζόμενους.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις προγραμματικές θέσεις που εξήγγειλε χθες κατά την ομιλία του για κατώτατο μισθό 800 ευρώ και κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.

 

¨Δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση που άλλαξε το εκπαιδευτικό σύστημα την ίδια χρονιά που το ψήφισε και μάλιστα μέσα σε πανδημία, είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Δεν ήταν μια νέα εξαγγελία γιατί το είχαμε ψηφίσει αυτό και θα εφαρμοζόταν το Σεπτέμβριο του 2019, αλλά το άλλαξε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το σύστημα εισαγωγής των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών με ελεύθερη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο με μόνο το απολυτήριο.¨

 

«Δεν είχαμε θέσει πράγματι ως προτεραιότητα μας το ζήτημα του Κράτους, αλλά ουδεποτε προβήκαμε σε λεηλασία του Κράτους», είπε και συνέχισε:

 

«Ουδέποτε διπλασιάσαμε τους μετακλητούς, ουδέποτε βάλαμε διοικητές νοσοκομείων σε θέσεις που τους υποσχεθήκαμε πριν εκογές, ουδέποτε διπλασιάσαμε μισθούς των επικεφαλής των ΔΕΚΟ, ουδέποτε προχωρήσαμε σε πάρτι απ΄ ευθείας αναθέσεων. Σημερα υπάρχει ένα ζήτημα Δημοκρατίας και πρέπει να ξαναβάλουμε το ζήτημα της διαφάνειας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας. Αποδέχομαι την ευθύνη ότι δεν υπήρξε προτεραιότητά μας. Αλλά όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν σε αυτή τη χώρα, διότι φαίνεται τελικά ότι το πελατειακό κράτος είναι δημιούργημα της ΝΔ και σήμερα φαίνονται τα αποτελέσματα», κατέληξε.

 

Για Συμφωνία των Πρεσπών: Ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να φέρει σε κύρωση τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία επειδή έχει μια ΚΟ που φοβάται ότι θα τη χάσει

 

«Πρόκειται για δειλία. Κρύβεται πίσω από προσχήματα», είπε για τον κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας που εκκρεμεί.

 

«Είναι σε όλους φανερό ότι πολέμησε μια συμφωνία την οποία ο ίδιος προφανώς πίστευε, την πολέμησε υποκριτικά για να εκμεταλλευθεί ένα ρεύμα εκείνης της εποχής και σήμερα δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων τα οποία δεν αφορούν κάτι αρνητικό, αλλά κάτι πολύ θετικό για τη χώρα, την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και τα άλλα είναι συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου», τόνισε και ανέφερε ότι από αυτό έχει όφελος η Τουρκία.

 

Επισήμανε ότι «οφείλουν οι βόρειοι γείτονες μας να υλοποιήσουν το σκέλος που τους αφορά σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, με τα σχολικά τους βιβλία, με τα αθλητικά τους σωματεία» και σχολίασε: «Ποιος θα τους πιέσει να τα υλοποιήσουν αυτά όταν δεν τολμάς να φέρεις σε κύρωση τρία μνημόνια επειδή έχεις μια ΚΟ που φοβάσαι ότι θα τη χάσεις. Τόσο αδύναμος και τόσο δειλός».

 

Σχολίασε ακόμη ότι στην ομιλία και στη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα δεν ακούστηκαν ποτέ οι λέξεις «Βόρεια Μακεδονία», ενώ υπογράμμισε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

 

Για την κυβέρνηση η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ζόμπι

 

«Ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης υπάρχει κομβικής σημασίας ζήτημα: αν περάσουν, όπως προβλέπεται, μέσα από το πλέγμα των συστημικών τραπεζών οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, τα χρήματα που αφορούν τον δανεισμό θα δοθούν στις επιχειρήσεις που και σήμερα δανείζονται, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να περάσουν ούτε έξω από τα γκισέ των τραπεζών».

 

Αυτό είπε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά, τονίζοντας ότι «εμείς θα αξιοποιούσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δεν θα περνούσαν τα χρήματα αυτά μέσα από τις συστημικές τράπεζες».

 

Προσέθεσε πως «στην αντίληψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ζόμπι και η μεγάλη πλειοψηφία τους πρέπει να κλείσει». Σημείωσε ότι, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι μεγάλη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης να τους προσφέρει στήριξη.

 

Αναγκαία η παρέμβαση για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων

 

Χρειάζεται παρέμβαση για να μειωθεί το μεγάλο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και να στραφεί η παραγωγή σε πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

Συνέχισε λέγοντας ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η επιδότηση στο ρεύμα και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους έχουν αυξημένη ανάγκη, όπως και οι παρεμβάσεις για την ρύθμιση των χρεών του αγροτικού κόσμου που επλήγη από τις πρόσφατες καταστροφές, αντιμετωπίζουν σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη βιωσιμότητας.

 

Για μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

 

Μιλώντας για τη διακυβέρνησή του, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ήταν εξαιρετικά σημαντική κίνηση που μειώσαμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 6% και ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και ενσωμάτωσε αυτή τη μείωση των 7 μονάδων στα τιμολόγια. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση».

 

Προσέθεσε πως το θέμα του ΦΠΑ πρέπει να το βλέπει κανείς με βάση και τη δυναμική της οικονομίας. «Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να μπούμε σε μια πιο ορθολογική διαχείριση. Στην παρούσα φάση εμείς εκτιμήσαμε ότι τα μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν για την ελάφρυνση των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι τα μέτρα που καταθέσαμε χθες».

 

Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι ένα μεγάλο θέμα είναι ότι έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες «βάσει των οποίων θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον ΕΝΦΙΑ», και «περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση θα τον αναπροσαρμόσει όπως έχει υποσχεθεί».

 

Σημείωσε πως «ένα στοιχείο για τον πυρήνα της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μια λογική φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα πάμε σταδιακά στη μεγάλη μείωση στις χαμηλές αξίες και θα έχεις έναν φόρο που θα είναι ικανός να δημιουργήσει δημοσιονομική επάρκεια σε αυτούς που έχουν και πρέπει να πληρώσουν. Η λογική μας για το φορολογικό σύστημα είναι λογική δικαιοσύνης και προοδευτικότητας».

 

Για εκλογές: Στόχος είναι η νίκη με διαφορά

 

Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».

 

Στο ερώτημα για το αν μετά από ενδεχόμενη ήττα θα στήσει εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν υπάρχει στη σκέψη μου, δεν το πιστεύω και δεν έχω στην σκέψη μου να κάνω καμία προετοιμασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να στήσει κάλπες».

 

Τσίπρας για τις μετεκλογικές συμμαχίες: Δεν παρεμβαίνω στις διαδικασίες ενός άλλου κόμματος

 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συμμαχίες και αν θα είναι πιο εύκολες με κάποιον από τους υποψηφίους αρχηγούς του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η μετεκλογική περίοδος από τη προεκλογική χωρίζεται από την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας. Νομίζω ότι κανένας από τις προοδευτικές δυνάμεις δεν θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές και να δώσει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την αντιλαϊκή του πολιτική».

 

Όσο για το ΚΙΝΑΛ, είπε πως «δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος ή να τον διεμβολίσω, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης» και προσέθεσε: «Από εκεί και μετά μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές. Άρα ο πολίτης πρέπει να εστιάζει στο πολιτικό διακύβευμα».

 

Τσίπρας για εργασιακά: Ζούμε μια εργασιακή «ζούγκλα» δίχως όρους

 

Κατά την περίοδο της δικής μας κυβέρνησης στην αρχή, όχι μόνο δεν ήμαστε στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά ήμαστε ένα πειραματόζωο, πέρα και μακριά από οποιοδήποτε πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα εργασιακά.

 

Όπως είπε, «βγήκαμε από τα Μνημόνια και φέραμε μια σειρά από ρυθμίσεις. Φέραμε την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, την υποχρέωση των εργοδοτών να καταγράφουν τις υπερωρίες. Προχωρήσαμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις, ήρθε η ΝΔ και τις διέλυσε και μας πήγε πολλά χρόνια πίσω».

 

«Αυτό που έγινε με την πλατφόρμα με τις ταχυμεταφορές να μετατρέψει τους εργαζόμενους της σε freelancers από μισθωτούς, είναι ότι ήταν ο νόμος Χατζηδάκη της έδωσε τη δυνατότητα να έχουν σχέσεις εργασίας αυτοαπασχολούμενου», πρόσθεσε.

 

«Η δική μας δέσμευση είναι να απαγορεύεται να λογίζονται οι εργαζόμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες ως αυτοαπασχολούμενοι. Δεν θα είναι αόρατοι, θα έχουν τα δώρα και τα ένσημά τους, θα χαίρουν προστασίας έναντι των εργατικών ατυχημάτων», ανέφερε.

 

Συνέχισε δε: «Αυτό που ζούμε τώρα είναι μια εργασιακή "ζούγκλα" χωρίς όρους. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία, αλλά δέχτηκαν πιέσεις από συγκεκριμένα εργοδοτικά λόμπι, ώστε να το πράξουν. Αυτό το πλέγμα αντιμεταρρύθμισης, με μια προοδευτική κυβέρνηση, θα αποσυρθεί, με σκοπό να δώσουμε μια προοπτική και μια "ανάσα" για τον κόσμο της εργασίας».

 

Τσίπρας για δημοσκοπήσεις: Θα δούμε στην κάλπη τι εμπιστεύονται οι πολίτες και τι όχι

 

«Στις μετρήσεις υπάρχει μια πάγια τακτικής υποτίμησης της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την κάλπη. Δεν ανησυχώ γι' αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Να το δούμε αυτό στην κάλπη, το τι εμπιστεύονται οι πολίτες και το τι θα εμπιστευθούν. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις μετρήσεις, γιατί δεν υπήρξε ποτέ το τελευταίο διάστημα μια διαφορετική αποτύπωση».

 

Ανέφερε σχετικά ότι τον Ιούλιο του ‘19 ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων την Παρασκευή πριν από την κάλπη έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και πήρε 32%.

 

«Είναι πολύ διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες τι θα ψηφίσουν όταν θα έχει τεθεί το δίλημμα της κάλπης απ' ό,τι σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική» σημείωσε και προσέθεσε. «Αν 6 στους 10 είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, αν μόλις 2 στους 10 πείστηκαν ή θεωρούν ότι τους αφορούν οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο».

 

Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι

 

«Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι, είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η διαφορά μας με τη ΝΔ».

 

Είπε ότι είναι καλοδεχούμενοι οι αριθμοί της ανάπτυξης, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, κάνοντας λόγο για μαγική εικόνα.

 

Τόνισε ότι «μας ανησυχεί ότι βλέπουμε διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως εισάγουμε πολύ περισσότερα απ' όσα εξάγουμε, δηλαδή «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και το μοντέλο χρειάζεται ριζικό αναπροσανατολισμό».

 

Επισήμανε ότι πρέπει να παραχθεί πλούτος, άρα αναγκαίο να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τη γεωργία, να επενδύσουμε στην καινοτομία, να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης -που, όπως είπε, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί μετά από καραντίνα- για να μας δείξει κάποιους αριθμούς που μεταδίδουν μαγική εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Σημείωσε ότι ανησυχεί γιατί «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη». «Εμείς καταφέραμε πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος που έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών σε βάθος διετίας» είπε προσθέτοντας και πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά».

 

Δεν σκοπεύω να γίνω μνημείο του εαυτού μου

 

Με ένα απόσπασμα από τις «Ιστορίες του κυρίου Κόινερ» του Μπέρτολτ Μπρέχτ απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στο τι έχει αλλάξει ο ίδιος και το κόμμα του, ώστε να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών.

 

«Δεν σκοπεύω να γίνω μνημείο του εαυτού μου», δήλωσε.

 

«Έχω κάνει λάθη, έχω δώσει μάχες και πλέον σήμερα έχω σίγουρα συσσωρευμένη πείρα και γερό στομάχι. Κατανοώ ότι αυτό που είναι αναγκαίο αν θες να είσαι χρήσιμος απέναντι στους πολίτες είναι να βρεις τις μέγιστες δυνατότητες για να εξυπηρετείς τα συμφέροντά τους. Αυτό μπορεί να έρθει μέσα από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης και μέσα από την ανάδειξη προσώπων μέσα από τους κοινωνικούς χώρους, ανάμειξη και πάντρεμα ιδεών και προσώπων», είπε.

 

«Και τα κόμματα και οι άνθρωποι αν δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα που διαρκώς εξελίσσεται», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «είναι ένα κόμμα σε κίνηση και σε ό,τι με αφορά δεν θέλω να είμαι μνημείο του εαυτού μου».

 

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε θεματικές προγραμματικές παρουσιάσεις, όπου δεν ήταν μόνος του, αλλά πλαισιωμένος από καταξιωμένα και νέα πρόσωπα.

 

«Η παρουσία νέων προσώπων δεν σημαίνει ότι θα έρθουν να βγάλουν από το κάδρο πρόσωπα καταξιωμένα που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία του κόμματος», είπε, τονίζοντας ότι στόχος είναι το πάντρεμα και η ισορροπία.

 

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους για τη 13η σύνταξη

 

«Στην παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

«Είναι μία κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη όπως και η μεσαία τάξη. Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε τη δική μας 13η σύνταξη. Και όχι μόνο το αθέτησε αλλά αυτό το ένα δισ. το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με προοπτική μάλιστα να έχουμε 70 δισ. μαύρη τρύπα στο μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους. Εμείς μειώσαμε κατά 70% τις εκκρεμείς συντάξεις. Από τις 120.000 εκκρεμείς συντάξεις ξαναπήγαμε στις 400.000. Αυτό συνέβη γιατί ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε το πρόγραμμα των 1.000 επιστημόνων που εργάζονταν για την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων. Ως λύση η κυβέρνηση βρίσκει να βάλλει ιδιώτες, λογιστές και δικηγόρους με χρήματα των δικαιούχων.... Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Και προσέθεσε: «Ελπίζω οι συνταξιούχοι να αντιληφθούν πόσο τους εξαπάτησε και πόσο δεδομένους τους θεωρεί. Εγώ τους καλώ να κρίνουν και να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και να διεκδικήσουν».

 

Τσίπρας: Οξύμωρο να μου λέει ο Μητσοτάκης να μη μιλώ για τη μεσαία τάξη, όταν το κόμμα του ήταν εκείνο που τη συνέτριψε

 

«Εάν δεν έχω εγώ δικαίωμα να ομιλώ για τη μεσαία τάξη, που προέρχομαι από αυτή τότε ποιος έχει; Μήπως αυτός που δεν ξέρει πόσο έχει μια φρατζόλα ψωμί ή που δεν έχει ψωνίσει ποτέ σε σούπερ μάρκετ;», διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απαντώντας σε όσα του έχει καταλογίσει κατά καιρούς ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της μεσαίας τάξης.

 

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει μόνο χρέη. Εδώ υπήρξε μια κυβέρνηση που επιχείρησε με σύνεση να φέρει στον ορθό δρόμο τη χώρα σε μια περίοδο χρεωκοπίας και τώρα δέχεται και "πυρά" για τη στάση της αυτή. Ε, εντάξει...», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας