Το Oruc Reis μια εβδομάδα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα - Προετοιμάζεται κλιμάκωση με γεωτρύπανο Κύριο

Το Oruc Reis μια εβδομάδα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα - Προετοιμάζεται κλιμάκωση με γεωτρύπανο

Συμπληρώνεται μία εβδομάδα με το Oruc Reis να πλέει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η Τουρκία όχι μόνο δεν κάνει πίσω, αλλά προετοιμάζεται για κλιμάκωση.

 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ξανά σε ύδατα εντός Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας πλέει από τις 02:00 τα ξημερώματα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κρατώντας νοτιοδυτική πορεία, ενώ την Κυριακή 16/8 βρισκόταν εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

 

Η ευρύτερη περιοχή είναι δεσμευμένη από την Άγκυρα, λόγω της Navtex που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία στόχο έχει τουρκικές σεισμολογικές έρευνες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο συναντήθηκε την Κυριακή 16/8 με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Σάντο Ντομίνγκο, στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπως έγινε γνωστό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Αποφεύγουν σκληρές δηλώσεις για Τουρκία

 

Πρέπει να μειωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ήταν το μήνυμα του αμερικανού ΥΠΕΞ στον Τούρκο ομόλογό του, όπως αναφέρεται σε tweet του κ. Πομπέο.

 

«Είχαμε μια συζήτηση που έγινε την κατάλληλη στιγμή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται στο tweet του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

 

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών την Παρασκευή 14/8 είχε συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια στην Βιέννη με τον Μάικ Πομπέο να μιλά και τότε για ανάγκη αποκλιμάκωσης επισημαίνοντας ότι η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρή.

 

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις και οι κινήσεις “συμμάχων και φίλων”, Ευρωπαίων και Αμερικανών δεν χρίζουν ιδιαίτερων αναλύσεων. Αποφεύγουν σε σκληρές δηλώσεις ή κυρώσεις για την Τουρκία, ενώ το Βερολίνο επαναλαμβάνει τακτικά την ανάγκη για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας για όλα τα ζητήματα.


Έρχεται κλιμάκωση από την Άγκυρα

 

Στις 23 Αυγούστου η παράνομη NAVTEX για το Oruc Reis λήγει. Αλλά από τις 27 και μετά η Τουρκία φαίνεται έτοιμη να στείλει σε κάποια περιοχή επίσης ελληνικών συμφερόντων γεωτρύπανο.

 

Κίνηση που δεν συντελεί σε αποκλιμάκωση αλλά το αντίθετο.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας