Κίνδυνος να μείνει η Ευρώπη χωρίς Facebook και Instagram το καλοκαίρι Κύριο

Κίνδυνος να μείνει η Ευρώπη χωρίς Facebook και Instagram το καλοκαίρι

Oι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να δουν τo Facebook και το Instagram να κλείνουν αυτό το καλοκαίρι, καθώς η ρυθμιστική αρχή απορρήτου της Ιρλανδίας ενημέρωσε πως θα μπλοκάρει την αποστολή δεδομένων των χρηστών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Politico, η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων ενημέρωσε τους ομολόγους της στην Ευρώπη ότι θα μπλοκάρει τη Meta από την αποστολή δεδομένων χρηστών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, μετά από χρόνια σκληρών δικαστικών συγκρούσεων μεταξύ του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα και Ευρωπαίων ακτιβιστών προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2020 ακύρωσε ένα σύμφωνο για τις ροές δεδομένων ΕΕ – ΗΠΑ που ονομάζεται Ασπίδα Απορρήτου λόγω φόβων σχετικά με τις πρακτικές επιτήρησης των ΗΠΑ.

 

Στην απόφασή του, κατέστησε επίσης δυσκολότερη τη χρήση ενός άλλου νομικού εργαλείου που χρησιμοποιεί η Meta και πολλές άλλες αμερικανικές εταιρείες για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ, που ονομάζονται τυπικές συμβατικές ρήτρες (SCC).

 


Η απόφαση που πήρε η Ιρλανδία σημαίνει ότι το Facebook αναγκάζεται να σταματήσει να βασίζεται και στα SCC.

 

Η Meta έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα κλείσει πολλές από τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram.

 

Σημειώνεται πως η ευρωπαϊκή έδρα της Meta βρίσκεται στην Ιρλανδία, οπότε και εποπτεύεται από την ιρλανδική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, η οποία με τη σειρά της πρέπει να βρίσκεται σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές διατάξεις.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας