Έκτακτη ενημέρωση του Υπ. Υγείας: Τι ισχύει τελικά με την 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό – Οι διευκρινίσεις Κύριο

Έκτακτη ενημέρωση του Υπ. Υγείας: Τι ισχύει τελικά με την 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό – Οι διευκρινίσεις

Διευκρινίσεις δόθηκαν στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό και ποιες ηλικιακές ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν, έπειτα από τη σύγχυση που είχε προκληθεί μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών.

 

Προαιρετική η τέταρτη δόση στην ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών - Tην τέταρτη δόση έχουν κάνει 332.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών, ενώ έχουν κανονιστεί άλλα 40.000 ραντεβού - Τι δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας.


Εν μέσω διχογνωμιών στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην έκτακτη ενημέρωση για τη δεύτερη αναμνηστική δόση επανέλαβε ότι η σύσταση για τη λήψη της αφορά στους 70 ετών και άνω και στους 60 και άνω με υποκείμενα νοσήματα όπως και στις ευπαθείς ομάδες.

 

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε ότι για την ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών η τέταρτη δόση μπορεί να παρέχεται εξατομικευμένα ύστερα από σύμφωνη ιατρική γνώμη, που σημαίνει ότι είναι προαιρετική.

 

Για τα νέας γενιάς εμβόλια, η κ. Θεοδωρίδου δήλωσε τα εξής: «Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».

 

Πρόσθεσε ότι αδικήθηκε η επιτροπή γιατί οι συστάσεις γίνονται εν κενώ. «Υπάρχουν μελέτες και εργασίες από το Ισραήλ και τον Καναδά που δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης. Τόνισε ότι αισθανόμαστε πιο σταθερά όταν έχουμε αποτελέσματα μετά από μεγαλύτερης διάρκειας παρατήρηση των εμβολίων. Ίσως αναλογιζόμενοι ότι πιο νωρίς από τους άλλους αρχίσαμε την 3η δόση που αποδείχθηκε σωτήρια αυτή σας την αναστολή να εμπιστευθείτε την επιτροπή να την επανεξετάσετε».

 

«Δεν θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση ούτε από το φθινόπωρο» ξεκαθάρισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

Την ίδια στιγμή, η κ.Θεοδωρίδου εστίασε στο αυξημένο ιικό φορτίο των τελευταίων ημερών λόγω των νέων παραλλαγών, της χαλάρωσης των μέτρων και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών.

 

Τόνισε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο από σοβαρή νόσηση διατρέχουν άτομα ανοσοκατεσταλμένα και μεγαλύτερης ηλικίας. Ακόμη, η κ.Θεοδωρίδου τόνισε ότι σύμφωνα με τις συστάσεις που διατυπώθηκαν τον Μάιο, η τέταρτη δόση χορηγείται τέσσερις μήνες μετά την τρίτη.

 

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπογράμμισε, έτσι, ότι δεδομένων των συνθηκών και της κυκλοφορίας των νέων παραλλαγών, η τέταρτη δόση θα μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας στους άνω των 70 ετών και στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε - από την πλευρά του - ότι την τέταρτη δόση έχουν κάνει 332.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών, ενώ έχουν κανονιστεί άλλα 40.000 ραντεβού.

 

Στην ομάδα 30-59 ετών, τη δεύτερη αναμνηστική δόση έχουν κάνει 14.000 άτομα ενώ έχουν προγραμματιστεί 18.000 ραντεβού.

 

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 21.090.000 εμβολιασμοί, 7.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75,3% του γενικού πληθυσμού και 84,9% του ενήλικου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 75,2% επί του γενικού πληθυσμού και 85,7% του ενήλικου πληθυσμού.

 

Περισσότεροι από 7.618.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 72,6% του γενικού πληθυσμού και 81,2% του ενήλικου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,6% επί του γενικού πληθυσμού και 83,2% του ενήλικου πληθυσμού.

 

Σε σχέση με την αναμνηστική/τρίτη δόση, έχουν πραγματοποιηθεί 5.811.000 εμβολιασμοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80,14% των δικαιούχων και οι άνω των 60 ξεπερνούν το 60%.

 

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η Επιτροπή των Εμβολιασμών συνιστά στους άνω των 70 ετών και σε όσους διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου, όπως και στους άνω των 60 και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

 

Η πρόεδρος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι για τους κάτω των 60 ετών η Επιτροπή, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν για τα εμβόλια που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας, ότι το όφελος είναι περιορισμένο.

 

Ωστόσο, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε να είναι εφικτή η πραγματοποίηση της 2ης αναμνηστική δόσης στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή στους άνω των 30 ετών, έχοντας συνεκτιμήσει την ασφάλεια των εμβολίων.

 

Μάλιστα, η πρόεδρος της Επιτροπής των Εμβολιασμών τόνισε ότι ο εμβολιασμός με την 4η δόση στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 59 ετών θα πρέπει να γίνεται εφόσον κάποιος το επιθυμεί και αφού πρώτα έχει μιλήσει με τον γιατρό του.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας