Υπουργείο Υγείας: 7.000 εργαζόμενοι φεύγουν από τα νοσοκομεία αλλά προσλαμβάνονται 5.000 - Τι θα γίνει με το επικουρικό προσωπικό

Υπουργείο Υγείας: 7.000 εργαζόμενοι φεύγουν από τα νοσοκομεία αλλά προσλαμβάνονται 5.000 - Τι θα γίνει με το επικουρικό προσωπικό

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να διαφημίζει δεόντως τις χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις που έρχονται άμεσα στο σύστημα υγείας, όμως επί της ουσίας οι αποχωρήσεις είναι πολύ περισσότερες. Ταυτόχρονα όμως οι ασθενείς δεν θα δούνε περισσότερους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, αφού απλά θα μονιμοποιηθεί ένα μέρος των επικουρικών που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ.

 

Γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σήμερα δεν θα καλυφθούν ούτε σε βάθος τετραετίας, αφού οι μόνιμες προσλήψεις πάντοτε θα είναι λιγότερες από τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις λόγω χαμηλών μισθών.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για 10.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ σε βάθος τετραετίας, ενώ σύμφωνα με τα όσα καταγράφουν οι εργαζόμενοι (ΠΟΕΔΗΝ) από το μητρώο προσωπικού των νοσοκομείων, ήδη τους τελευταίους 17 μήνες το 2022 έως τον Μάιο του 2023 έχουν αποχωρήσει 7.000 εργαζόμενοι. Οι 5.000 το 2022 και οι 2000 το πρώτο πεντάμηνο του 2023.

 

Και ο φαύλος αυτός κύκλος αναμένεται να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, με συνέπεια τα νοσοκομεία να γεμίζουν από δυσαρεστημένο επικουρικό προσωπικό το οποίο αδημονεί για μία μόνιμη θέση στο σύστημα, την ώρα όμως που βρίσκεται σε μόνιμη επαγγελματική ανασφάλεια.

 

Οι δεσμεύσεις Χρυσοχοΐδη

 

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πάντως δεσμεύεται για άμεσες προσλήψεις στο ΕΣΥ, την ώρα βέβαια που η διαδικασία του ΑΣΕΠ είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

 

Με βάση τα όσα δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη (ΣΚΑΙ): «Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών. Αναμένουμε τα αποτελέσματα σήμερα – αύριο. Είναι, δηλαδή, θέμα ημερών. 500 ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες και 2.000 αναμένονται τον Νοέμβριο. Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς ήδη εργάζεται, γιατί ήταν οι επικουρικοί που προσλήφθηκαν την περίοδο του Covid, αλλά και καινούριες προσλήψεις που θα γίνουν. Άρα, λοιπόν, 4.000 πρόσωπα προστίθενται. Για την πρόσληψη 1.000 γιατρών θα λήξει η διαδικασία αρχές Δεκεμβρίου.

 

Ελπίζω και εύχομαι να τελειώσει η διαδικασία και αυτές τις μέρες η υπουργός Εσωτερικών, κα Κεραμέως θα εγκρίνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό από τις 10.000. Η κα Κεραμέως θα ανακοινώσει τις προσλήψεις του ’24 και θα προσθέσουμε πάνω από 1.500 γιατρούς και χιλιάδες νοσηλευτές και ταυτόχρονα λοιπό προσωπικό που χρειάζονται τα νοσοκομεία».

 

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) αντικρούουν τα όσα λέει ο υπουργός Υγείας.

 

Όπως σημειώνει στο ethnos.gr, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός: «Ακόμη περιμένουμε τι θα γίνει με τις 4000 προσλήψεις του διαγωνισμού που είχε γίνει από την αρχή της προηγούμενης τετραετίας της κυβέρνησης, αφού ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για άλλους 4000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία».

 

Μόνιμοι επικουρικοί και παράταση συμβάσεων


Από την άλλη όμως ούτε όλοι οι επικουρικοί που εργάζονται σήμερα στα νοσοκομεία θα μονιμοποιηθούν με τον επόμενο διαγωνισμό. Και αυτό διότι όσοι θα διαθέτουν τα απαραίτητα μόρια θα λάβουν μία μόνιμη θέση ενώ οι υπόλοιποι θα δούνε τις συμβάσεις τους να ανανεώνονται και για το 2024.

 

Να σημειωθεί ότι σήμερα στο ΕΣΥ απασχολούνται σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες ανάγκες περίπου 20.000 επικουρικοί εργαζόμενοι εκ των οποίων περίπου οι 4.000 είναι γιατροί.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας