Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας για την επίταξη γιατρών του ιδιωτικού τομέα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας για την επίταξη γιατρών του ιδιωτικού τομέα

Μετά την αποστολή φύλλων επίταξης σε γιατρούς του νομού Ημαθίας στις 12/1/2022, ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Είμαστε σταθερά εναντίον των επιτάξεων υπηρεσιών γιατρών. Η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την οποία θριαμβολογεί το υπουργείο Υγείας, δεν μπορεί να γίνει με το «ζόρι». Η θωράκιση του ΕΣΥ απαιτεί τη συνεργασία όλων. Ο εργαζόμενος αδυνατεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του με άριστο τρόπο, όταν εξαναγκάζεται να τις προσφέρει.


Η ενίσχυση του ΕΣΥ από τους ιδιώτες γιατρούς (θέλουμε να πιστεύουμε για όσο διάστημα διαρκεί το 5ο κύμα της πανδημίας) πρέπει να είναι ουσιαστική, χωρίς διαταραχή της λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, που προσφέρει και αυτός δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.


Ο γιατρός της γειτονιάς αγνοείται παντελώς ως προς την προσφορά υπηρεσιών υγείας στο κοινωνικό σύνολο. Αναλογίστηκε ποτέ κανείς από τους αρμοδίους του υπουργείου Υγείας και των ΥΠΕ, τη χαοτική διαφορά μεταξύ του αριθμού των κρουσμάτων Sars-Cov-2 και του αριθμού αυτών που καταφεύγουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων; Οι περισσότεροι των συμπολιτών μας απευθύνονται στον ιδιώτη γιατρό σε 24ωρη βάση και καθημερινά. Η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων είναι κεφαλαιώδους σημασίας στη δύσκολη αυτή συγκυρία και αυτή επιτελείται από τον ιδιωτικό τομέα

.
Ειδικότερα για το νομό Ημαθίας, επιτάχθηκαν 5 γιατροί για το νοσοκομείο Νάουσας και 5 για το νοσοκομείο Βέροιας. Αναρωτιόμαστε με ποια κριτήρια έγιναν αυτές οι επιλογές, δεδομένης της κατά τεκμήριο μεγαλύτερης προσέλευσης ασθενών στο δεύτερο. Ο αριθμός γιατρών που αντιμετωπίζει COVID-19 περιστατικά είναι πλέον αναλογικά μεγαλύτερος για το μικρότερο νοσοκομείο του νομού. Έχουν επιταχθεί όλοι οι ιδιώτες παθολόγοι γιατροί της πόλης της Νάουσας, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την πόλη. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Νάουσας διαθέτει 8 παθολόγους γιατρούς, αριθμός που δεν συναντάται ούτε σε πανεπιστημιακές κλινικές της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών.

 

Αναρωτιόμαστε επίσης τι θα συμβεί σε περίπτωση βαρειάς νόσησης ή και θανάτου επιταγμένου ιδιώτη γιατρού από Covid-19, από την οποία προσβλήθηκε κατά τη διάρκεια της επίταξης. Υπάρχει άραγε πρόνοια για τη διασφάλιση των εισοδημάτων του κατά τη διάρκεια τυχόν παρατεταμένης νόσησης ή εξασφάλιση της οικογένειάς του σε περίπτωση θανάτου; Δεν είναι μόνο τα ζητήματα της αστικής ευθύνης που πρέπει να απασχολούν τους συναδέλφους.


Σεβόμαστε και κατανοούμε πλήρως την κόπωση-σωματική και ψυχική-των συναδέλφων που εργάζονται στο ΕΣΥ και δίνουν τιτάνιο αγώνα εδώ και 2 χρόνια. Για ακόμη μια φορά πρέπει να τονιστεί, ότι οι ανάγκες του ΕΣΥ πρέπει άμεσα να καλυφθούν με προσλήψεις μονίμου προσωπικού και με σύγχρονη αναπροσαρμογή των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ, ανάλογων με των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.


Ζητάμε να προσληφθούν για όσο διάστημα κρατά η πανδημία, όλοι οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας Παθολογίας, Πνευμονολογίας και Γενικής Ιατρικής, με συνυπολογισμό του χρονικού διαστήματος αυτού ως χρόνου λήψης ειδικότητας. Αξιώνουμε επίσης άμεση υλοποίηση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης περί πρόσκαιρης ανακατανομής προσωπικού εντός του ΕΣΥ, καθώς και άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων των γιατρών που απασχολούνταν εθελοντικά στο ΕΣΥ και των οποίων η σύμβαση διακόπηκε την 31/12/2021.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας