Οι επόμενες κινήσεις στην COVID μάχη - Τι ισχύει από σήμερα - Τι γίνεται με όσους δεν φορούν μάσκα

Οι επόμενες κινήσεις στην COVID μάχη - Τι ισχύει από σήμερα - Τι γίνεται με όσους δεν φορούν μάσκα

Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν την έκταση των νέων μέτρων, με την κυβέρνηση να προχωρά σε ένα light πακέτο ανακοινώσεων για τα Χριστούγεννα. Τα δύσκολα έρχονται αμέσως μετά την πρωτοχρονιά, οπότε και θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την «επίδραση» του εορταστικού κλίματος στον αριθμών των κρουσμάτων.

 

Στις 3 Ιανουαρίου - που είναι και η πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου χρόνου - θα ανοίξει ο δρόμος για μια σειρά νέων πρόσθετων παρεμβάσεων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού. Τα μέτρα αυτά θα κλειδώσουν στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στις 27 Δεκεμβρίου, όπου θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης μετά τον εορτασμό των Χριστουγέννων.


Μάλιστα στην επόμενη συνεδρίαση της η επιτροπή θα κρίνει και το αν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε έχει ανακοινωθεί ένα «μίνι» πακέτο που κυρίως είναι εστιασμένο στη χρήση μάσκας, ενώ ισχυρή είναι η σύσταση για τεστ πριν από τις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις.

 

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να μην ληφθούν μέτρα μέσα στις γιορτές και στη συνέχεια τη νέα χρόνια να επιστρατευθεί το plan b με ήπιες παρεμβάσεις, εστιασμένες στους ανεμβολίαστους. Ωστόσο η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον σε όλη την Ευρώπη αλλά και το γεγονός πως δεν υποχωρούν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (χθες ακόμα 72 άτομα έχασαν τη ζωή τους) επιτάχυνε τη λήψη των αποφάσεων.

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ανακοπεί η αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας, ενώ χθες υπήρξαν 6.667 κρούσματα με τη θετικότητα να είναι στο 2.02%. Ένας ακόμα παράγοντας που μέτρησε στη λήψη νέων μέτρων είναι το ότι παρουσιάζεται ανοδική πορεία των κρουσμάτων στην Αττική και ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρχει ήδη μεγαλύτερη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον, που είναι και πιο μεταδοτική.

 

Οι επόμενες κινήσεις στην COVID μάχη

 

Εξακολουθεί να μην συζητά η κυβέρνηση ένα νέο καθολικό lockdown, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο επιστροφής των sms. Από εκεί και πέρα όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, με τα «φώτα» σε πρώτη φάση να στρέφονται στην εστίαση και τη διασκέδαση. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επιβολή ωραρίου (πιθανότατα μέχρι τις δώδεκα) αλλά και η εφαρμογή αυστηρότερου πλαισίου για τον αριθμό των πελατών.
Κλειδωμένη θεωρείται και η επέκταση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ένα εντατικότερο σύστημα testing. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται κάποια φόρμουλα -πιθανότατα με δωρεάν self test -και για τους εμβολιασμένους. Επίσης επί τάπητος είναι και η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και οι 50ρηδες αναμένεται να πάρουν σειρά.
Σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία με τη νέα χρονιά. Ωστόσο αυτό θα γίνει με επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων και εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, καθώς σήμερα για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές (κάτι που αναμένεται να αλλάξει).

 

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

 

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας αλλά και να «διασωθούν» οι γιορτές αποφασίστηκε ένα πρώτο πακέτο μέτρων. Ειδικότερα από σήμερα προβλέπονται τα εξής :
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά και τους κλειστούς χώρους που σχετίζονται με τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια.
Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.
Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και γενικότερα των εορτών. Οι εκδηλώσεις, που θα γίνονταν από τους Δήμους, δε θα πραγματοποιηθούν.
Για τους επισκέπτες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα, πέρα από την υποχρέωση να έχουν αρνητικό PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών, υπάρχει ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την είσοδο τους στην χώρα. Και αυτό επειδή υπάρχουν δείγματα ότι σε πολλούς εμφανίζεται η νόσος μετά από το PCR ή το rapid.
Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

 

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο από τις 06:00 το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και στα γυμναστήρια και στα μπαρ.

 

Συγκεκριμένα, κάποιος δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό, ενώ επιβάλλεται η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες (ΚΝ95)στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

Αναλυτικά:

 

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους και αυτό αφορά και το σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με διασκέδαση και γυμναστήρια.

 

Στην εστίαση οι πελάτες είναι υποχρεωμένοι να τη φορούν όταν εισέρχονται στο μαγαζί, όσο περιμένουν να καθίσουν, όταν φεύγουν από το μαγαζί και όσο περιφέρονται μέσα σε αυτό ή πηγαίνουν τουαλέτα.

 

Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας Ν-95 υψηλής προστασίας.

 

Τι γίνεται με όσους δεν φορούν μάσκα

 

Πρόστιμα ύψους 150 ευρώ θα πληρώνει όποιος δεν συμμορφώνεται με τις νέες οδηγίες προς τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά πλέον να φορούν προστατευτική μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Μη χρήση μάσκας ή υπέρβαση του ορίου συνοδών/επισκεπτών ανά ασθενή σε νοσοκομεία επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.

 

Πώς μπορείτε να κάνετε ένσταση

 

Σε περίπτωση που σας επιβληθεί πρόστιμο και θεωρείτε πως η επιβολή του έγινε αδίκως, έχετε το δικαίωμα μέσα σε πέντε ημέρες από τη βεβαίωση της παράβασης και αποκλειστικά ηλεκτρονικά να διατυπώσετε τις σχετικές αντιρρήσεις σας. Η ηλεκτρονική υποβολή αντιρρήσεων πραγματοποιείται στη σχετική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου.

 

Οι αντιρρήσεις του ελεγχόμενου πολίτη ή καταστηματάρχη, υποβάλλονται στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο (Aστυνομία, ΣΕΠΕ, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό), σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19».

 

Η απόφαση με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία. Εάν η ένσταση έχει γίνει στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας επί των αντιρρήσεων εντός δύο εργάσιμων ημερών.

 

Όταν η ένσταση γίνεται σε πρόστιμο που έχει υποβληθεί από την Αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία ή το λιμενικό, τότε συγκροτείται τριμελής επιτροπή η οποία εξετάζει εντός δύο εργάσιμων ημερών τις αντιρρήσεις και με αιτιολογημένη αναφορά για τα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει.

 

Σε περίπτωση που οι ενστάσεις απορριφθούν, επικυρώνεται το πρόστιμο.

 

Τι γίνεται εάν δεν πληρώσετε το πρόστιμο

 

Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο, τότε αυτό αποστέλλεται στην εφορία, στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη και αντιμετωπίζεται πλέον ως φορολογική απειλή. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως εάν ο παραβάτης δεν αποπληρώσει το πρόστιμο, η εφορία μπορεί να προβεί στις κινήσεις, που προβαίνει για τις φορολογικές οφειλές, δηλαδή κατασχέσεις ή συμψηφισμό με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου.

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας