Ένα ακόμη βραβείο για τις Ζω.Ε.Σ. και την Κατερίνα Παπαποστόλου για την εκπόνηση εκπαιδευτικών διαδικτυακών προγραμμάτων λόγω της πανδημίας Κύριο

Ένα ακόμη βραβείο για τις Ζω.Ε.Σ. και την Κατερίνα Παπαποστόλου για την εκπόνηση εκπαιδευτικών διαδικτυακών προγραμμάτων λόγω της πανδημίας

Ένα ακόμη βραβείο για τις Ζω.Ε.Σ.


Οι Ζω.Ε.Σ. ιδρύθηκαν το 2015 από την Εκπαιδευτικό, Ζωοθεραπεύτρια και Συγγραφέα Παπαποστόλου Κατερίνα, μετά από 17 χρόνια αγώνα μέσα και έξω από τα σχολεία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της εκπόνησης βιωματικών φιλοζωικών, περιβαλλοντικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων θεραπευτικής επαφής με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Όραμα της η ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού φιλοζωικού κατεστημένου και η ολοκληρωτική αλλαγή των αντιλήψεων για τα ζώα μέσω της παιδείας.

 

 

Οι Ζω.Ε.Σ. που αριθμούν περισσότερες από 20 ομάδες πανελλαδικά και 100 εθελοντές εκπονούν διαδραστικά και πολυθεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα όλα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘ, όπως και οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που συμμετέχουν σε αυτά, όλοι τους πρώην κακοποιημένοι αδέσποτοι, ενώ η Διώνη, η ψυχή του οράματος, είναι πιστοποιημένη από το IFZ ως σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης και διαδραστικής εγρήγορσης. Έχουν βραβευτεί τρεις φορές σε βραβεία εθελοντισμού, ενώ έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα, εθελοντικά, σε όλη την Ελλάδα περισσότερα από 550 σχολεία και έχουν εκπαιδεύσει περισσότερους από 300.000 μαθητές, στοχεύοντας σε ένα ανθρωπινότερο αύριο για όλους, δίποδους και τετράποδους και έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης. Όπου τα δικαιώματα των ζώων θα είναι πια κάτι το αυτονόητο και όχι κάτι για το οποίο θα πρέπει να δοθεί αγώνας για την κατάκτησή τους.

 


Παράλληλα στηρίζουν οικονομικά σε όλη την Ελλάδα εθελοντές και μέχρι σήμερα περισσότερα από 300 αδέσποτα ζώα βοηθήθηκαν από τις Ζω.Ε.Σ. στις θεραπείες τους και στις φιλοξενίες τους. Τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα αφορούν τη σχέση των ανθρώπων με τα ζώα, τη διαχείριση του αδέσποτου πληθυσμού, την περιβαλλοντική ηθική, τον σεβασμό σε κάθε μορφή του πλανήτη που αναπνέει, ενώ το πρόγραμμα «Θεραπευτική Αγκαλιά» αφορά τα σχολεία ειδικής αγωγής, έχει «τρέξει» και στο Ειδικό Δημοτικό της πόλης μας, τα άτομα με αναπηρίες, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, με ΔΕΠΥ και διαταραχές συμπεριφοράς αλλά και παιδιά που νοσούν από καρκίνο σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Άγγιγμα Ζωής», ενώ για το 2021 υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη &Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

 


Η ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. ιδρύθηκε από την Παπαποστόλου Κατερίνα, την κόρη του αείμνηστου Χαριλάου Παπαποστόλου που διετέλεσε για πολλά χρόνια Δήμαρχος της Αλεξάνδρειας, που είναι εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή& στη Σχολική Ψυχολογία, Ζωοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Σκύλων και Συγγραφέας. Μια από τις διακεκριμένες εκπαιδευτικούς για το 2020 εκπονεί εκπαιδευτικά φιλοζωικά και περιβαλλοντικά προγράμματα από το 2000, εγκεκριμένα σήμερα από το ΥΠΑΙΘ για όλα τα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής, ενώ διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης με σκύλους αλλά και φιλοζωικές ημερίδες. Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά site αλλά και στον περιοδικό τύπο ενώ έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα τέσσερα βιβλία της αλλά και συμμετοχές της σε συλλογικά έργα. Η ενασχόλησή της με τη δημιουργία και την εκπόνηση φιλοζωικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και η συγγραφή βιβλίων που λειτουργούν και ως αυτόνομα εκπαιδευτικά εργαλεία. ήταν ένας τρόπος να μεταδώσει την τόσο μεγάλη αγάπη της για τα ζώα και το περιβάλλον, η οποία ξεκίνησε από παιδί, αλλά και την ενσυναίσθηση στους μαθητές της, το να μπαίνουν δηλαδή στη θέση του άλλου.

 


Οι Ζω.Ε.Σ. έχουν βραβευτεί για το εθελοντικό τους έργο στην εκπαίδευση και στην προστασία ζώων για τρία συνεχόμενα χρόνια από τον φορέα VoluntaryAction, ενώ φέτος βραβεύτηκαν από τα BravoAwards για την εκπόνηση εκπαιδευτικών διαδικτυακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων λόγω της πανδημίας και την καλή πρακτική τους «Εκπαιδεύοντας φιλοζωικά Έλληνες πολίτες σε καιρούς πανδημίας».
Το βραβείο αυτό αποδεικνύει πως ο οργανισμός είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε κάθε δύσκολη συνθήκη καθώς ενώ τα σχολεία έκλεισαν και θα περίμενε κανείς οι Ζω.Ε.Σ. να παραμείνουν στην αδράνεια μιας που οι δράσεις τους είναι κυρίως μέσα στα σχολεία, οι Ζω.Ε.Σ. πολύ άμεσα κατάρτισαν εκπαιδευτικά προγράμματα κατάλληλα για διαδικτυακές φιλοζωικές ενημερώσεις και «όργωσαν» κυριολεκτικά πάρα πολλά σχολεία ακόμη και σε πολύ απομακρυσμένα μέρη, όπως το δημοτικό σχολείο της Ερείκουσας, ενός πολύ μικρού Διαπόντιου νησιού όπου το σχολείο άνοιξε μόλις φέτος ξανά μετά από χρόνια διακοπής του λόγω έλλειψης μαθητών.

 


Αξίζει να σημειώσουμε πως οι σκύλοι που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού που είναι πιστοποιημένοι και εγκεκριμένοι από το ΥΠΑΙΘκαι που κηδεμόνας τους είναι η Κατερίνα Παπαποστόλουέχουν βρεθεί στην πόλη μας πολύ κακοποιημένοι πριν χρόνια. Η Διώνη, πιστοποιημένος σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας, βρέθηκε μαχαιρωμένη και πυροβολημένη, ο Axel που έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του αλυσοδεμένος και βρέθηκε με ξηλωμένες τις μεμβράνες από τις πατούσες του και ο Πόθος που βρέθηκε κουτάβι πεταμένος σε σακούλα σκουπιδιών.
Οι Ζω.Ε.Σ. από το 2015 γίνονται η φωνή όλων εκείνων που φωνή δεν έχουν και μάχονται για τα δικαιώματα όλων των ζώων και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Όπως και για την αγάπη στον συνάνθρωπο που θα διαλύσει τη φράση «όσοι αγαπούν τα ζώα, δεν νοιάζονται για τους ανθρώπους». Υπέρμαχοι της άποψης πως για να αλλάξει ο κόσμος, πρέπει να αλλάξει αρχικά ο καθένας από εμάς, κάνοντας ακόμη και μια ελάχιστη αλλαγή κάθε φορά, η Κατερίνα Παπαποστόλου έχει αφιερώσει όλη τη ζωή της σε αυτό και δεν το βάζει κάτω σε όποια δυσκολία.

 


Στο www.zwes.gr μπορείτε να δείτε το έργο τους, να βρείτε τα βιβλία της Κατερίνας Παπαποστόλου των οποίων τα έσοδα στηρίζουν το έργο τους αλλά και πολλά αδέσποτα ζώα αλλά και να επισκεφθείτε το e-shopτου οργανισμού και να βρείτε υπέροχα δώρα για μικρούς και μεγάλους.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας